ИГРАЧ НА МАЧА – Антон Диков: Важно е крайния резултат на таблото да е в наша полза, пък било то и само с една точка

Антон Диков бе играчът на мача във втория двубой от четвъртфиналите срещу Чавдар Троян. Диков бе най-резултатен за нашия отбор с 20 точки, като този път се включи отлично и в защита, грабвайки 9 борби и открадвайки 3 пъти топката. Антон е доказал, че е играч за големите мачове. Правил го е с екипа на ИУ Варна, направи го и в неделя с екипа на Шумен срещу Чавдар. Какви са очакванията му за решителния трети сблъсък прочетете по-долу.

БК Шумен: За пореден път този сезон си играч на мача, така че вече знаеш първия въпрос – Как видя мача от игрището?

Антон Диков: Както и в предната среща взехме нещата в наши ръце от самото начало. За разлика от първия мач обаче успяхме да задържим преднината си до края. Имаше моменти, в които успяха да ни настигнат в резултата, но този път показахме характер, задържахме предимството си и се поздравихме с успеха.

БК Шумен: Ти позна в предното интервю, че най-важния фактор ще е защитата. Успяхме да ограничим Чавдар до 63 точки, но смяташ ли, че можем да повторим отново тази защита и в решителния мач?

Антон Диков: Надявам се. Смятам, че сме способни да успеем да ги ограничим отново… може би не до 60 точки, но до 70-75 точки, ако го направим ще сме победители в края. Както казах те имат двама основни реализатори – Вучков и Танев. Вчера Танев си вкара дежурните 20 точки, но успяхме да ограничим Вучков до 10 точки и се видя, че главно от там идва опасността на този отбор. Другите играчи не са чак толкова опасни за нашата защита, ако успеем да покажем в Троян  това раздаване в защита мисля, че ние ще сме полуфиналисти.

БК Шумен: На няколко пъти поведохме с десетина точки във втория двубой, но позволихме на противника да се върне. Как можем да ограничим тези приливи и отливи в играта ни?

Антон Диков: В процеса на мача е неизбежно да има приливи и отливи. Не можем да поддържаме еднакво темпо на игра 40 минути. Нормално е и противника да има моменти, в които да избухне. Колкото по-малко са тези моменти, толкова по-лесен ще бъде за нас мачът. Не е възможно да ги ограничим тези ситуации, въпросът е точно в тези моменти ние да излезем отборът с по-силен характер, да издържим на напрежението и да грабнем победата.

БК Шумен: Ти имаш опит в тези важни мачове, печелил си първенството в А група с Икономически университет. Какво ще кажеш на младите момчета в отбора, за които това е първи решителен двубой?

Антон Диков: Да, наистина това е голямо предизвикателство за повечето момчета в отбора, които в момента са юноши старша възраст. Със сигурност има голямо напрежение за тях. Ние си говорим постоянно, аз ги съветвам, че когато влязат на терена, трябва най-вече да са спокойни. Точно в такива мачове може да изгрее тяхната звезда, за да играят нататък и голям баскетбол. Вижда се, че има израстване във всяко едно от момчетата. Вижда се, че постигат и много добри резултати на юноши. Сега е моментът да покажат, че могат да играят и силен мъжки баскетбол. Все пак те са израснали в БК Шумен и трябва да докажат, че имат бъдеще в този клуб и за напред. Аз вярвам във всяко едно от момчетата и силно се надявам, някой от тях точно в сряда да покаже най-доброто, на което е способен.

БК Шумен: Няма да е леко в Троян, знаем колко запалени по баскетбол са троянци. Според теб, чисто психологически, как трябва да подходи нашия отбор, за да не се уплашим и да изиграем нашата си игра?

Антон Диков: Мачът в сряда ще е една „война“ . Двата отбора са пределно мотивирани да се класират на полуфиналите. Разбира се, че домакинското предимство е много важен фактор, особено в А група. Залата в Троян е малка, публиката е буквално на половин метър от тебе. Трябва да останем спокойни във всеки един миг, да си играем нашата игра, да си вкарваме отворените стрелби, да намалим техническите грешки. Важно е крайния резултат на таблото да е в наша полза, пък било то и само с една точка.

БК Шумен: Последен въпрос. Смяташ ли, че тази година въвеждането на плейофите в първенството на А група е положителна промяна?

Антон Диков: Ами даде ни шанс да се поправим след лошия старт на сезона и загубата на баражите срещу Троян. Този формат точно това позволява, дори от втората четворка да имаме шанс да атакуваме призовите места. Аз и преди казах, че не ни е мястото там, че можем да играем много по-добре. Тази година тренирахме много, нямахме много пъти късмет и сега в сряда е най-важния мач за сезона, в който можем да заличим не толкова силното ни представяне от първата половина. Сега е моментът да покажем, че всички тренировки, целия труд, всички неволи, които имахме през сезона са си стрували и ще успеем да зарадваме шуменската публика, която ни подкрепя през цялото време с класиране на полуфиналите!