ИГРАЧ НА МАЧА – Виктор Серафимов: Имаше израстване на отбора, не само на нас като индивидуалности

Последното интервю с играч на мача за този сезон ще е с Виктор Серафимов. Той игра на ниво в третия двубой от плейофа за бронзовите медали срещу Икономически университет Варна. Шуменският гард се изяви основно в защита, но и снабдяваше съотборниците си с пасове. Ето какво каза той за мача, за изминалия сезон в мъжката А група, както и за предстоящия турнир за купата на БФБ за юноши, на който Шумен ще е домакин.

БК Шумен: Първият въпрос, както обикновено: Как видя третия мач срещу ИУ Варна?

Виктор Серафимов: Определено влязохме много по-готови и по-концентрирани в сравнение с първия мач. През по-голямата част ние водехме. Не с голям аванс, 5-7 точки, но все пак водехме. Беше равностоен мач, ние си бяхме повярвали, че можем да победим, но последните минути отново сякаш не ни достигна малко опит да вземем мача.

БК Шумен: Играхме доста равностойно с отборите от Първа петица, малко не ни достигна срещу Черноморец и ИУ Варна. На какво се дължи успешното представяне в плейофите и класирането в четворката?

Виктор Серафимов: Ами определено имаше израстване на отбора, не само на нас като индивидуалности. Мисля, че равностойните серии срещу силни отбори като Черноморец и ИУ Варна не са случайни. Ние станахме доста добър отбор и вдигнахме нивото си на игра.

БК Шумен: В третия мач срещу ИУ Варна, кое не ни достигна по-добра игра в защита или трябваше да вложим повече сили в нападението?

Виктор Серафимов: Според мен накрая се огънахме в нападение. Няколко по-добри решения можеше да вземем, да устискаме преднината и да вземем мача.

БК Шумен: А като цяло в плейофите кое беше по-силното ни оръжие: защитата или нападението?

Виктор Серафимов: Определено защитата. Първият полусезон нямаше отбор, който да не ни вкара по-малко от 85-90 точки, а ние наблягахме на нападението. Втория полусезон се видя, че всеки от нас се влага повече в защита и като цяло отборът се представяше по-добре в защита.

БК Шумен: Добре, а ти какъв разбор на целия сезон би направил? Как го видя през твоята призма и с какво би го запомнил?

Виктор Серафимов: Ами ние с момчетата говорихме точно след края на мача с ИУ Варна, че сезонът премина на приливи и отливи. Започнахме много силно с победа именно срещу Икономическия. Тогава повярвахме, че можем да постигнем нещо този сезон. Но много бързо влязохме в серия от загуби и бе много тежко. Не играехме често мачове, а когато губиш постоянно… просто се бяхме сринали психически. В баража с Троян съвсем се сринахме, но пък успяхме да се вдигнем с победите срещу отборите от Втора четворка. Не искам да омаловажавам отборите в четворката, но определено не бяха на нашето ниво и с тези победи си върнахме самочувствието. Не знам на какво се дължи, но определено имаше хъс за плейофите. Особено срещу Троян – за да им го върнем, да им покажем, че сме по-добри. След като ги отстранихме явно си повярвахме, че можем още и още, и може би затова се представихме толкова добре.

БК Шумен: Няма как да не ти задам и няколко въпроса за юношеската Купа на БФБ следващата седмица. Знаем ще се проведе в Шумен, а вие се изправяте срещу най-силните отбори в България – БУБА Баскетбол, Шампион 2006 и Черно море Тича. Какви са очакванията ти за турнира?

Виктор Серафимов: Очаквам да се получат доста равностойни мачове. За мен БУБА са преодолим съперник и мисля, че няма от какво да се притесняваме срещу тях, а и ние тази година натрупахме доста опит с мъжката А група. Надявам се да успеем да ги победим на полуфинала, а вече на финала… и Черно море и Шампион са много силни и ще е тежък финал.

БК Шумен: Подготовката за турнира тече нормално?

Виктор Серафимов: Да. Отново тренираме двуразово, тъй като заради мъжките мачове не можехме да го правим, но сега отново влязохме в този тренировъчен процес. Тренираме здраво и се надяваме, че както на купата, така и на републиканското ще постигнем успехи.

БК Шумен: А дали ще ви стигнат силите? Тежък сезон – не само при мъже, но и при юноши имахте до сега.

Виктор Серафимов: Да, тежък сезон, но не е за първи път. И миналата година ни се насъбраха доста мачове. Мисля, че сме добре физически, главното е да не прегорим психически… Физически мисля, че ще издържим.