ИГРАЧ НА МАЧА – Кирил Кирилов: Няма да ни е лесно и в третия мач

Кирил Кирилов стана играч на мач за Шумен във вторият двубой срещу Черноморец Бургас от полуфиналната серия. Центърът на Шумен направи феноменална последна четвърт, в която отбеляза 8 от 12-те точки на Шумен. Разбира се приносът на Кирилов в защита бе основната причина, поради която го избрахме за играч на срещата. Ето какво каза той за двубоя и какви са очакванията му за решителния трети мач в Бургас.

БК Шумен: Кажи ни с няколко думи как видя двубоя от игрището?

Кирил Кирилов: Мачът бе изключително тежък. Получи се едно подценяване… не всъщност няма как да има подценяване срещу такъв противник като Черноморец Бургас… По-скоро подценяване на някои микро ситуации в мача, ние щяхме да го загубим, въпреки че успяхме да спечелим с 12 точки, което си е добра разлика. Много бе трудно да победим, имайки предвид, че Христо Николов играе в отбора от Бургас. Той е изключително опитен състезател за А група.

БК Шумен: Изиграхме отличен мач в защита, ти самият игра страхотно в защита. Споменавайки Христо Николов, как се опазва такъв играч?

Кирил Кирилов: Изключително тежко е. Той е много опитен състезател, има няколко шампионски титли с отбора на Лукойл Академик, доста години игра в чужбина. Аз и преди съм имал сблъсъци с него под коша. Много здрав физически е. Като цяло отборът на Черноморец е много добре подготвен физически. С много добри изпълнители, не само Христо Николов, но и крилата, и гардовата линия. И първият мач в Бургас беше тежък, въпреки, че аз не играх, но гледах отстрани. Няма да ни е лесно и в третия мач, който е решаващ за класирането.

БК Шумен: Да, прави си, беше тежък мач, но успяхме да ги ограничим до 65 точки…

Кирил Кирилов: Успяхме да ги ограничим благодарение на защитата ни и защото всеки от нас се раздаде на 100%. Аз не видях някой от моите съотборници да се скатава в защита, да не иска да пази или да не иска да победи. Това е смисълът на играта, това е смисълът на баскетбола и всеки се стреми да даде всичко от себе си, за да победи. В този случай трябваше здрава защита, за да победим. Ние направихме, каквото трябваше и се увенчахме с успех.

БК Шумен: Предстои решителен мач в Бургас. Според теб, кое ще е основното оръжие, с което да спечелим мача?

Кирил Кирилов: Ами отново, това което бе и тук в Шумен, ще бъде решаващо и в Бургас – защитата. Защитата и борбата под коша.

БК Шумен: Ти показа страхотна игра в четвъртата част, когато се решаваше мача. Имаш богат опит в подобни важни двубои, но какво ще кажеш на младите момчета в отбора преди решителния сблъсък?

Кирил Кирилов: Да, аз играх добре в четвъртата четвърт, но в началото натрупах фалове. В началото добре играха моите съотборници. Добре игра Сашо Делев в защита, взе много борби. Антон Диков, вкара много тройки, за да направим 17 точки преднина на полувремето. Не е само моята добра игра в четвъртата част, да е допринесла за победа. Да и аз допринесох за победата, но моята игра не е спечелила мача. В никакъв случай не трябва да се омаловажава работата на моите съотборници, които се постараха доста добре да има такава разлика – комфортна разлика, която ние да поддържахме почти през цялото време.

БК Шумен: Все пак опита тежи в тези мачове. Как ще предадеш твоя опит на младите играчи?

Кирил Кирилов: Аз постоянно гледам да ги насърчавам, да играят спокойно в такива важни моменти, да изстискват часовника за 24 секунди до край. Да не правим спонтанни, непредизвикани грешки, защото тежат на психиката на всеки един състезател.

БК Шумен: Оптимист си за мача в четвъртък?

Кирил Кирилов: Е, разбира се. Според мен ще бием в този мач, няма как. Първия път ги изпуснахме в Бургас, тук ги бихме. Според мен ще бием.