Интервю със старши треньора на Шумен – Янко Янков

Преди началото на сезон 2021/22, в който Шумен се завръща в елита на българския баскетбол – НБЛ, се срещнахме със старши треньора на отбора – Янко Янков, вижте какво сподели той за предсезонна подготовка и очакванията за новия сезон.

БК Шумен: Шумен приключи с първата фаза от подготовката и от миналата седмица започнахме с контролните срещи. Доволен ли сте от трансферите до момента, как върви подготовката и какво да очакваме до началото на сезона?

Янко Янков: Работим вече 2 седмици с момчетата. Опитваме се да въвеждаме принципи и да създаваме стил на игра, тъй като по-голяма част от играчите в отбора са нови. Нужно е време за адаптация и за сработка помежду им, както и разбира се с мен и с тренер Папак – за да свикнат с нашите изисквания и начин на работа. Определено първата част от подготовката бе тежка – работихме основно за физически качества. Сега доста контролни срещи сме предвидили да изиграем. Вече изиграхме четири двубоя в по-сгъстен цикъл. Все още има натрупана умора, тежки сме, но момчетата работят добре, стараят се, трудят се всеки ден и мисля, че с малко повече време и търпение ще се видят резултатите от този труд.

БК Шумен: Предстои турне в Сърбия, какви са очакванията Ви за мачовете там?

Янко Янков: Отиваме да изиграем три контролни срещи с отборите на КК Клик, Железничар Чачак и Раднички Крагуевац. Отборите срещу, които ще се изправим са грамотни, първенството там е изключително силно и ще се опитаме да покажем по-добро лице. В първите няколко контролни срещи, поради една или друга причина – не искам да звучи като оправдание, но видяхме доста дупки в играта си. Или по-скоро едно непостоянство, което отдавам на липсата на сработка между момчетата и на това, че все още сме нов отбор.

БК Шумен: До началото на първенството в НБЛ остават три седмици. Първият ни мач е домакинство, настройва ли се отбора вече за този сблъсък?

Янко Янков: Да, в началото на октомври започва първенството. Първата ни среща е домакинство на вицешампиона – Рилски спортист. Те си запазиха по-голяма част от отбора. Много добре сглобен отбор, грамотни състезатели и ще ни бъде много трудно, въпреки че сме домакини. Ще бъде доста тежък мач.

БК Шумен: Казахте, че е нужно време за сработка на новите играчи, все пак какви са първите Ви впечатления от момчетата?

Янко Янков: Ами аз вече го казах, трудят се много, стараят се в тренировките да изпълняват указанията и поставените задачи. В една степен се получават неща, но има неща, които не се получават и продължаваме да работим.

БК Шумен: Шумен ще бъде един от най-младите отбори в НБЛ – с най-ниска средна възраст. Според вас младостта на нашите баскетболисти ще бъде предимство или недостатък в предстоящите мачове?

Янко Янков: Има си предимства, има и недостатъци. Не съм проверявал дали сме най-младия отбор, но не мисля, че състезатели на по 19-20 години можем да твърдим, че са малки или че не са готови. Да, неопитни са, не са играли в лигата, но те вече трябва да търсят своята изява и своето място на баскетболното поприще, защото ние в България все имаме таланти и до 25-30 години все са си таланти… Иначе определено, млади момчета, играят с голямо желание, раздават се на тренировки и имат качества. Но имат нужда от адаптация. По-голямата част от тях за първи път се сблъскват с мъжки баскетбол ниво НБЛ, а нивото между ББЛ А група и НБЛ… разликата е доста голяма.

БК Шумен: Благодарим за отделеното време и успехи!