Интервю с Виктор Серафимов – най-резултатен баскетболист в Купата на БФБ за юноши

Виктор Серафимов отново е даде интервю за shumenbasket.org. Този път поводът е отличното му представяне в турнира за Купата на БФБаскетбол. Гардът на Шумен вкара 19 точки, хвана 14 борби и записа 8 асистенции в полуфинала срещу БУБА Баскетбол. Във финала срещу Черно море капитанът на Шумен записа 33 точки, 6 борби и отново 8 асистенции. Така с общ сбор от 52 точки Виктор се превърна в най-добрия реализатор и заслужено бе награден от БФБ с отличието. Ето какво каза за сайта ни младия шуменски баскетболист веднага след финала:

БК Шумен: Имайки предвид, че играхме с трите най-силни отбора в България, Шумен изигра доста силен турнир. Какво е твоето мнение представянето ни?

Виктор Серафимов: Първия мач с БУБА беше много тежък. Играхме на приливи и отливи, те също… И двата отбора не показахме най-добрата си игра ако трябва да сме честни. От своя страна Черно море надигра убедително Шампион в първия си мач и си ги биха с разлика. А иначе през втория ден Шампион и БУБА направиха голям мач. Много хубав мач се получи. Както и нашия финал с Черно море. Мисля на този турнир се показа, че на републиканско първенство може да се случат много изненади и всеки може да бие всеки.

БК Шумен: Спомена, че първия мач с БУБА беше много труден. Според теб какво ни попречи да играем нашата си игра?

Виктор Серафимов: Ами за първи път сме домакин на толкова голям турнир. Мисля, че се стъписахме от начало, обаче после се почувствахме в свои води и показахме, че сме по-добри от тях.

БК Шумен: Играхме много добре и на финала срещу Черно море… или поне първите три четвърти. Какво не ни достигна в последната четвърт, за да се поздравим с успеха?

Виктор Серафимов: Ами аз и в другите интервюта го казах: Факт е, че те имат по-дълга пейка от нас. Не омаловажавам труда и играта на нашите момчета 2002 и 2003 г. Трудят се момчетата и ако не бяха те нямаше да се представим толкова добре. Но.. когато натрупаме фаулове или се изморим, нямаме такава ротация, каквато имат те и не издържахме физически.

БК Шумен: Много добра стрелба на нашия отбор през целия турнир. Но в последната четвърт на финала пропуснахме и от тройката и от фаула. Имаше ли напрежение в последните минути?

Виктор Серафимов: Първото, да има го напрежението. Второто, дойде и умората. Но иначе сме такъв отбор, че всички на игрището от 1 до 5 може да вкарва и за две точки и за три точки. Не сме високи, но сме горе-долу равностойни на ръст и можем да натискаме в защита и всеки може да вкара тройка – това ни е силата. От друга страна това е малко хазартно, защото днес ще влиза, но утре може да нямаме ден.

БК Шумен: Играхме доста добре в защита срещу БУБА, в една от четвъртите дори ги ограничихме до 6 точки. Можеше ли да се справим по-добре и срещу Черно море под нашия кош?

Виктор Серафимов: Ами според мен можеше. Винаги може по-добре. Заспивахме на моменти в защита, вкараха ни доста лесни кошове. Дори когато се трудихме в нападение, вкарваме тройка, те ни я връщаха веднага. Даже в рамките на 10 секунди ги връщаха. Малко по-концентрирани трябваше да сме в защита. Иначе се видя – има старание, всички играхме добре и всеки се хвърляше за всеки.

БК Шумен: Един въпрос и за предстоящите финали за републиканско първенство. Сам каза могат да станат много изненади. Какъв ще е ключът към това Шумен да е сред хубавите изненади на първенството?

Виктор Серафимов: Основното нещо е да запазим добрата форма, в която се намираме. Да продължим да тренираме здраво и мисля, че ако изчистим тези грешки ще успеем ние да сме една от изненадите в турнира.

БК Шумен: Дано! Благодаря за интервюто и успех на финалите!

Виктор Серафимов: И аз благодаря, искам само да добавя нещо. Получих наградата за реализатор на турнира, но искам да благодаря на съотборниците си и да кажа, че тази награда я дължа на тях, а не на мен. Аз каквото можах направих, дали с вкарване, дали с асистенции, но тази награда я дължа на тях.