Интервю с Диан Георгиев – треньор в школата на Дунав Русе

Продължаваме серията интервюта с треньорите на подрастващи в българския баскетбол. Диан Георгиев е един от най-младите треньори, той води 12-годишните баскетболисти на Дунав Русе. В края на миналия шампионат Диан се съгласи да даде интервю за сайта ни. Вижте какво каза той за развитието на баскетбола в крайдунавския град, какво е най-важното за младите баскетболисти и какво е мнението му за развитието на баскетбола в България:

БК Шумен: Вие тренирате едни от най-малките, какво е най-важно при работата с тази възраст, какво трябва да научат, за да бъдат по-добри като баскетболисти и като личности?

Диан Георгиев: Първо, като баскетболисти те трябва да научат, че това е отборен спорт, че трябва да си помагат, абсолютно всички и да са равностойни на терена. Не само един с топката да е активния, а другите да стоят и да гледат. Трябва всички да вземат участие и да имат чувство за принос към отбора, да се чувстват пълноценни и част от отбора. Като личности трябва да се научат да уважават играта, противниците и да се забавляват.

БК Шумен: Разкажете ни с няколко думи за развитието на Дунав Русе. Виждаме че тази година (сезон 2016/17) имате силни отбори в почти всички възрастови групи. Успявате ли да се справите с намирането на деца? Родителите, учителите и институциите съдействат ли ви в този процес?

Диан Георгиев: Да, наистина тази година с новото ръководство се опитваме да подобрим школата. Работим единствено и само в тази насока, за да може да изградим пирамидата в клуба. Не мога да кажа, че имаме трудности с намирането на деца, но все още са ни малко децата. Малко сме и като треньори и това оказва също влияние. Трудно е един треньор да работи с три или повече групи. Училищата в Русе оказват съдействие, съдействат ни с достъп до часовете, да влезем да си харесаме таланти, да им предложим да дойдат и да тренират баскетбол. Много от учителите в училищата също ни помагат, когато видят перспективни деца ги насочват към нас. Като цяло добре се справяме, просто ни трябват още няколко треньора, за да можем да обхванем повече деца като капацитет.

БК Шумен: А можете ли да кажете, че получавате подкрепа от Общината, институциите, бизнеса в Русе за да развивате баскетболната игра?

Диан Георгиев: Да, разбира се получаваме голяма подкрепа в лицето на общината и обществеността в града.

БК Шумен: Кое е най-важното един талант да успее да се развие добре, да достигне до национален отбор и да се изгради като добър баскетболист?

Диан Георгиев: Работа, много работа! Много работа и условия, ако няма подходящи условия за тренировки не може да очакваме да се развие таланта. Виждаме, че повечето зали, в които тренираме са меко казано неподходящи. Без тренировъчна база няма как да се получи добър резултат. Но най-важното е време и работа.

БК Шумен: А смятате ли, че Българска федерация баскетбол може да направи още нещо за развитие на баскетболните клубове в направление подрастващи и по-специално за работата на треньорите?

Диан Георгиев: Ами да, смятам че БФБ прави добри неща, семинарите, които организира са добри. Може да се помисли, както волейболната федерация всяка година дава на клубовете нови топки, пособия и др., да се направи и от нашата федерация. Може да се създаде орган, който да се занимава единствено и само с детско-юношеското направление и в този орган да има млади специалисти, които да са запознати със съвременния баскетбол. Това е начина според мен, трябва да се даде път на младите.

БК Шумен: Благодарим за отделеното време.