Интервю с Кирил Киров – треньор от школата на Ънстопабъл Добрич

Следващият гост в рубриката ни интервюта е треньорът от школата на Ънстопабъл Добрич, Кирил Киров. Той заедно със свои съмишленици основат клуба преди три години и буквално от нищото създават работеща школа, която развива баскетбола в града. Прочетете какво сподели пред сайта ни за своя клуб, развитието му и целите.

БК Шумен: Да си поговорим малко за развитието на баскетбола в град Добрич?

Кирил Киров: Баскетбола като традиции в Добрич бе доста занемарен. Именно това ни подбуди да създадем нашия клуб. Стартирахме преди три години с две възрастови групи, сега имаме всички възрасти в мъжкото направление, опитваме се да развиваме и женско направление.

БК Шумен: А срещате ли подкрепа от общината, бизнеса и обществеността в града?

Кирил Киров: Ами както всяко ново нещо, а нашият клуб е нов, не можем да разчитаме на странична подкрепа. Подкрепата идва основно от Българска федерация баскетбол, каквато е за всеки клуб в България – спрямо резултатите от състезанията. Получаваме и все по-голяма подкрепа от Община Добрич. Засега това са основните ни източници на издръжка. В голяма степен го караме на ентусиазъм, нямаме основни спонсори, но в бъдеще имаме планове да привлечем и такива.

БК Шумен: Как върви развитието на баскетболната пирамида в клуба? Успявате ли да привлечете децата към магията на баскетболната игра?

Кирил Киров: Ами смея да твърдя, че клубът ни работи най-силно в тази част. Един от треньорите ни има групи в 4 детски градини, най-малкият ни участник, който се включва на фестивалите е на 6 години. Това е най-лекия преход от детска градина към фестивали и училищен баскетбол. Смятаме, че това е най-верният начин за развитие на баскетбола не само в Добрич, но и в цяла България. Няма как да очакваме баскетболисти на високо ниво, ако започват да тренират на 13-14 години. Всеки спорт има своите основи, които се полагат в много ранна детска възраст. В нашия клуб имаме пример с дете на 6 години, което може да вкара 20 поредни пъти с табло, което означава, че с това дете се работи. Смятам, че най-голямата грешка, която се прави в България в баскетбола, а и не само е, че считаме децата за твърде малки на определена възраст, за неспособни да правят определени упражнения. Но повярвайте, колкото повече изисквате от децата, толкова по-изненадани бихте били и бихте постигнали много по-добри резултати в бъдеще от тези деца.

БК Шумен: Можете ли да кажете, че срещате подкрепа от училищата (детските градини) учителите по физическо? А родителите амбицирани ли са децата им да тренират някакъв спорт?

Кирил Киров: Родителите са амбицирани децата им да тренират, съответно подкрепят клуба ни. Не спират децата по никакъв начин, защото ние нямаме някакви фикс идеи за класирания. Все пак сме още твърде млад клуб, на едва три години, не сме успели да изградим завършени състезатели от ранна детска възраст. Опитваме се при тези деца, които вече тренират при нас да коригираме елементи от баскетболната игра, които не са усвоили. Също така ние много държим за социалното развитие на децата, изискваме култура, високи оценки в училище, сплотеност и екипна работа, което родителите усещат, виждат, толерират и затова подкрепят клуба. Така ние имаме принос за развитието на детето като личност. Ясно е, че не всички трениращи деца ще излязат баскетболисти. Процента на създадени спортисти на високо ниво е нисък за всички клубове, затова се стремим децата, които тренират при нас да бъдат завършени личности, да се научат да се борят с трудностите, а и да са добри „съотборници“ в своята сфера на развитие в бъдеще.

БК Шумен: Вече споменахте, че сте много млад клуб и тепърва имате да се развивате. Какви са амбициите Ви за бъдещето?

Кирил Киров: Една от амбициите ни е съвсем скоро да се включим в А група – мъже, разчитайки на голяма част от юношите и на някои от аматьорите. Ние имаме и аматьорски отбор, който се състезава в източната лига на НБЛА (която лига се развива много добре). Състезаваме сe в тази лига и обиграваме по-големи момчета, разбира се с помощта на юношите, които са съставени главно от момчета родени през 2000 година. За тях това е първи сезон на такова високо ниво и е резонно да очакваме развитие. Наблягаме основно на работата през лятото, за да компенсираме развитието, което сме пропуснали в по-ниската възрастова група.

БК Шумен: Според Вас наличието на два клуба в Добрич – визираме Добрич 93 и Ънстопабъл – пречи или помага на развитието на баскетбола? Полезна ли е конкуренцията?

Кирил Киров: Ами ще съм напълно откровен, ние създадохме Ънстопабъл, защото другият клуб – Добрич 93 за повече от 20 години съществуване не направи почти нищо. Бяхте ли чували за баскетбол в Добрич преди да се появим ние? В един момент ние имахме първоначални разговори с тях, искахме заедно да започнем да развиваме баскетбола, защото ние обичаме играта, но за съжаление бяхме принудени да създадем нов клуб. Другият клуб е… как да кажа? Просто отбиване на номера. Те няма как да ни бъдат конкуренция и реално нашия клуб бе създаден именно, за да развива баскетбола в града. Вижте, аз например работя, има бизнес, много ангажименти, но не мога да стоя безучастен към това, което се случва. Ако едно дете има желание да се развива, да стане баскетболист, но не му се обръща внимание то страда. На мен лично ми се е случвало дете да се разплаче пред мен, защото след 7 години тренировки в другия клуб, то не е научено да стреля правилно, да се движи правилно… Принудено е да се състезава през целия сезон срещу отбори, които използват баскетболната федерация и любовта на децата към спорта за собствени облаги и спирайки мечтите на тези деца. В крайна сметка, виждайки всичко това, аз бях принуден да предприема стъпки към създаването на нов клуб. В другия клуб дори няма направление 14-годишни, те започват да тренират след като навършат 15 години – кадети и юноши. Но не можеш да създадеш баскетболист, започнал да тренира от кадети или юноши. Аз лично искам да има конкуренция, за да можем да се състезаваме едни с други, да организираме вътрешни контроли и да развиваме баскетбола. Чистата конкуренция води до добри резултати, но в случая нямаме конкуренция, защото техните деца просто не тренират баскетбол, на тях им се дава една топка и да бягат напред-назад. Вие сте единствен клуб в града, но аз смятам че конкуренцията е полезна, кара те да се развиваш, кара те да не се успиваш, да си винаги нащрек, а и когато 200 и повече деца, трениращи в клуба имат избор, това ще накара и треньорите, които работят за вас да дават всичко от себе си и да запазят децата си. За съжаление при нас в Добрич конкуренция няма.

БК Шумен: Ънстопабъл е само на три години, но вече имате изградена пирамида и се целите на високо. Каква е тайната, млади хора като Вас да запалят цял един град по баскетбола?

Кирил Киров: Ами когато хората, които го правим, обичаме това, което правим и комерсиалната част я няма. Самият клуб е създаден заради това, че ние искаме да дадем алтернативна среда на подрастващите за спортуване. Когато го правиш по този начин, то се усеща и в крайна сметка води до резултати – разрастване на клуба, подкрепа към клуба, изпълнение на целите. Ние вярваме, че както лошото е заразно, така и доброто е заразно. Това е една от основните ни цели, да промотираме положителното отношение към нещо толкова хубаво като баскетбола, да сме сплотени като семейство. Мисля това подпомогна толкова бързото ни развитие като клуб и разпространяване на нашата идея. Най-приятното нещо е да видиш как 12-годишни играят турнир и юношите старша възраст да ги подкрепят, да ги познават по имена и да се чувстваме като едно голямо семейство всички заедно. А още по-приятно е, когато видиш и родителите и феновете да са съпричастни с отбора. Не си въобразяваме, че успехите ще дойдат бързо, че ще настигнем за една години отбори като Черно море, Шумен, Русе, Академик Варна, които имат традиции в този спорт, мъжки направления, юноши с много минути на високо ниво. Но това е начина, в битките нашите момчета да се каляват като характери, да натрупат опита, който не са успели да натрупат в по-малките възрастови групи.

БК Шумен: В заключение можем да кажем, че Добрич обича баскетбола?

Кирил Киров: Добрич обича баскетбола и тепърва ще започне да го обича повече. Надявам се след няколко години да си говорим и за успехите на нашия клуб на ниво подрастващи и на по-високо ниво. Разбира се няма как да имаш успехи на високо ниво, ако нямаш успехи на ниво подрастващи. Разбира се искам да пожелая и успех на момчетата от Шумен, надявам се да постигнете вашите цели.

БК Шумен: Искрено благодарим!