Интервю с треньорите от школата на БК Шумен за новия сезон 2019/20

Треньорите от школата на БК Шумен – Димитър Точев, Иванка Крумова и Милчо Колев застанаха пред shumenbasket.org и споделиха своите очаквания за новия сезон 2019/20 при подрастващите. Вижте какво казаха специалистите:

БК Шумен: С няколко думи кажете ни кои отбори ще водите тази година и как мина предсезонната подготовка? Доволни ли сте от свършеното?

Димитър Точев: Аз ще водя юноши до 19 г., кадети до 16 г. и момчета до 13 г. Ние стартирахме още в началото на лятото с подготовката. Първо участвахме на камп с близо 70 деца. Доволен съм, че целият отбор на момчетата до 13 г. участва в този камп в Лозенец. момичетата и момчетата до 12 г. също бяха там водени от колегите (Иванка и Милчо). Традиционно ходим там, вече… мисля 3 година. Най-радостното е, че почти всички деца присъстваха в Лозенец. Последва кратка почивка след този камп и от началото на август започнахме активна подготовка за новия сезон. Бяхме и на камп в Сърбия, град Иваница с 20 деца от клуба от 2 възрасти и останах изключително впечатлен от това, което видях, а самите деца останаха много доволни. Даже много от тях изявиха желание отново да участваме. Не сме спирали подготовката с всички възрастови групи през лятото с изключение на юношите, някои от които предпочетоха да водят самостоятелна подготовка. При тях може би се събираше около половината отбор, но разбира се от септември месец целият отбор си тренираше редовно. Направихме и по 3-4 контролни срещи в този период, а след това и проведохме турнира „Костадин Димитров“ с изключително силни национални отбори (България U17, Северна МакедонияU18, КК ОканикU18). Това е един безценен опит за тези момчета. Един от проблемите на нашия клуб през миналия сезон бе липсата на контролни срещи, затова се надявам тези срещи да ни бъдат от полза и да започнем да играем все по-добре и по-добре. С по-малките участвахме на турнир във Варна, там бяха две възрастови групи – до 12 и 14 г. Играхме мачове с отборите на Черно море, Несебър и Черноморец Бургас. Опитваме се колкото се повече мачове да имат момчетата, защото например 13-годишните миналата година имаха само 7-8 мача за целия сезон. Радвам се, че повечето момчета идват редовно на тренировки тази година, защото миналата година тренираха само по 2-3 пъти седмично. С повечето мачове и тренировки се подобрява и качеството на представянето им.

Милчо Колев: Аз съм треньор на момичетата до 12 г, и момичетата до 14 г. Момичетата до 12 г. също участваха на този камп, който спомена Точев в Лозенец. Те си тренираха редовно цяло лято и сме сформирали добър отбор. Но въпросът с момичетата до 14 години е по-сложен, тъй като те не тренираха повече от 1 година. Този отбор не участва миналата година в състезания и повечето от момичетата се отказаха, не са тренирали дълго време, има проблем с навиците им. Целта ми до нова година да ги завърнем, да започнат да тренират редовно да влязат в състезателна форма и да възстановим стария отбор, който беше. Ще трябва да изиграем повече контролни срещи

Иванка Крумова: Аз ще тренирам традиционно най-малките в клуба – момчетата до 12 г., първия и втория отбор. Също така като треньор в УСШ „Хан Крум“ продължавам да тренирам мини-баскетбол, деца 1, 2 и 3 клас, с които през пролетта участваме на баскет фестивалите. Аз също участвах на кампа в Лозенец с целия отбор 2008 г (това е отборът на 12-годишните), както и с няколко от най-малките деца. Поколението 2008 г. са една доста сплотена група, които си тренират в комплект от самото начало, за разлика например от втория отбор при 12-годишните, които са разпиляни по отделните училища и ги нямат тия навици, както 1 година по-големите. Но правим всичко възможно да ги съберем в залата да тренират редовно. Както колегите от август месец върви и подготовка за новия сезон с момчетата родени 2008, а с по-малките 2009 редовно тренираме от септември и за наша радост стават все повече и повече. Хубавото е, че имаме няколко контроли с първия отбор на момчетата до 12-години. Както каза Точев играхме на турнира във Варна с този отбор и все пак имаме някаква игрова подготовка за начало на този сезон.

БК Шумен: Тази година каква е силата на отборите в първенствата и какво може да очакваме като представяне?

Димитър Точев: Специално за юношите ние сме първа година в тази възраст, с изключение на няколко момчета. Голяма част от момчетата в този отбор бяха спрели с тренировките, но някъде около месец-два успяхме да ги завърнем в клуба. В тази връзка очакванията ни не са много-много големи, понеже ще играем с отбори, които са си на възрастта – 18-19 годишни момчета. Надявам се догодина да имаме вече по-сериозни претенции. Относно кадетите, надявам се да играем добре, нищо, че повечето ще бъдат първа година. Миналата година също играхме в Елитна група в по-ниската възраст и се надявам да се представим добре, дай Боже да се класират за финали. Проблемът при конкретно този отбор е, че са разделени в две смени и рядко тренира целия отбор заедно. При юноши и 13-годишни нямаме този проблем, те си тренират вечерно и са целия отбор. Това, което ще искам и от юношите и от кадетите е да играят с огромно желание в защита. Не ме интересува толкова резултата, колкото искам да показват, че имат желание за победа, за битка, за борба. Това ни е основен проблем. С изключение на възрастта момчета до 14 години, всички други отбори играем прекалено меко в защита. Трябва много повече агресия и това се опитваме да променим в тези отбори.

Милчо Колев: Ами тази година няма да разчитам на кой знае какви резултати при 14-годишните. Докато преди две години момичетата от тази възраст ходихме на финали, то тази година няма как да се съревноваваме с отборите на Русе, Варна и дори Търговище, тъй като през тази една година, в която отборът не се състезаваше тези отбори много израснаха. Можем и да кажем, че нашия регион един е типично един от най-силните в цяла България, с отбори, които всяка година играят финали. През първата половина на първенството ще видим на какво ниво сме и тогава ще можем да си направим изводите, върху какво да работим, какво да натоварваме. По-слаби сме и няма да търсим резултати, но основната цел тази година е да възстановим отбора. При 12-годишните имаме повече възможности и очаквания тази година. Имаме момичета, които са натрупали състезателен опит и се в основата на отбора. При тази възраст все пак най-важното е да идват редовно на тренировки, да имат желание, да се учат. За мен това е по-важното, отколкото да търсим класиране.

Иванка Крумова: Специално моите очаквания са да станем отбор – с особена сила важи за втория отбор при 12-годишните. Трудно ще бъде при тях, но се надявам още с първото включване в първенството да ставаме все по-добри. При най-малките, знаете не се търсят резултати, дори на баскет фестивалите на отчитаме състезателни мачове, а резултатите са само за нас треньорите, за да видим докъде сме стигнали с развитието. При най-малките най-важното е да се тренира редовно, да се научават основните компоненти на баскетбола. Нямаме проблеми с базите тренираме редовно както в Младост, така и в обновената зала „Плиска“. Тренираме на две смени, но това не е проблем, защото разделяме децата по петици и няма проблем с обиграността и отборната игра.

БК Шумен: Какво можете да кажете за селекцията при отборите, имаме ли достатъчно ръстови играчи?

Димитър Точев: Да, бих казал, че имаме ръстови момчета във всяка възраст, особено при по-малките, там генерацията е много хубава при 13-годишните. С тях работим догодина да са един стабилен, сериозен отбор, да ги класираме за финали. Относно селекцията, имаме картотекирани по 16-17 деца във всяка една възраст, така че отборите са балансирани и засега нямаме проблеми. Също така на всеки един мач и турнир ще вземам момчета от по-малкат възраст, които да допълват отбора и да поддържат конкуренцията.

Милчо Колев: Както вече казах отборът до 14-години не тренираше една година и много от момичетата се бяха отказали. Целта ми тази година е да върна момичетата в залата, защото имаме много хубави състезателки и да тренират редовно. Ще допълвам отбора с момичета от 12-годишните, но целта е да се завърнат и другите момичета, които са си на възрастта. При 12-годишните имаме 3 момичета, които са пети клас, но те имат вече 3 години състезателен опит, тъй като ги вземаме от 3 клас на състезания. Тези момиченца доста изпреварваха своята възраст и благодарение на тях смятам имаме по-добри възможности. От малките момичета, 4 клас имаме няколко много добри деца, които се стараят и имат възможности. Ще търсим и нови деца, защото момиченцата ни са малко на брой и трябва да се прави една перманентна селекция, да се търсят високи момичета и бързи момичета и да се допълват тези възрасти.

Иванка Крумова: Постоянно търсим и набираме деца. С Янко Янков и Милчо Колев ходим по училищата и търсим деца, които да допълват отборите. Наскоро намерихме едно високо момче, което доскоро е тренирало футбол. Надяваме се бързо да възприеме основната на баскетболната игра и да го включваме редовно в отборите. При най-малките също намираме деца. Бих казала, че има достатъчно много деца, желаещи да тренират баскетбол, но основната ни цел да привличаме високи деца, с качества за баскетбол. Не бих казала, че демографската криза пречи да намираме деца, поне не тук в Шумен. Всяка година е различно, ако през изминалите две години имаше повече желаещи момичета да играят баскетбол, тази година повечето са момчета. Всеки, който иска да тренира баскетбол при подрастващи е добре дошъл при нас.