Интервю с Янко Янков: Надявам се да показваме по-добра и по-красива игра

Сезон 2022/23 в Национална Баскетболна Лига започва след часове. Срещнахме се с треньора на представителния шуменски отбор – Янко Янков, който ще води тима за втори пореден сезон в елита на българския баскетбол. Ето какво е мнението му за предстоящия сезон:

БК Шумен: Първият и най-важен въпрос – Готов ли е Шумен за началото на сезон 2022/23 в НБЛ?

Янко Янков: Готов е като селекция, към момента това е съставът, с който ще разполагаме. Все още мисля, че не сме развили потенциала на отбора. В подготовката изиграхме доста контролни срещи със сериозни противници, което ни помогна в развитието, но има 5-6 нови състезатели в отбора, за които е необходимо време да се получи химията и сработката им в двете фази на играта – нападение и защита. Определено тръгваме позитивно настроени, да се борим всеки мач за победа.

БК Шумен: Миналата година началото в НБЛ бе трудно, тази година можем ли да очакваме по-силен старт?

Янко Янков: Предпоставките са налице. Мисля, че с една година опит зад гърба си, повечето от състезателите показват сега и в контролните срещи, че вече имат изграден манталитет, опит на това ниво. Докато миналата година за много голяма част от играчите това бе първа среща на ниво НБЛ, а разликите между класите в лигата и А група са доста сериозни. От тази гледна точка се надявам от началото на първенството да продължим доброто представяне от края на миналия сезон. С развитието на сезона играта ни ще се подобрява и нивото на отбора ще се повишава.

БК Шумен: Завръщането на ЦСКА и „вечното дерби“ – Левски срещу ЦСКА предполага по-емоционални мачове този сезон. Смятате ли, че нивото на лигата тази година е по-силно?

Янко Янков: Не знам дали ще е по-силно нивото на лигата, но смятам, че има повече отбори, които са с по-изравнени сили и от тази гледна точка мисля, че ще е по-интересно. Миналата година разликите между първите 4-5 отбора и останалите бе по-сериозна, докато тази година отборите имат възможност да покажат по-равностойна игра.

БК Шумен: Да поговорим малко и за втория отбор в ББЛ А група. Той ще е изграден основно от младите момчета от школата на клуба. Миналата година много силно представяне в ББЛ – сребърни медали, но какво да очакваме този сезон?

Янко Янков: Миналата година отборът бе с цел освен да постигнем добро класиране, момчетата без опит в лигата да трупат допълнително минути в ББЛ. Тази година тази стратегия се пренася към нашите юноши, момчетата родени 2004/2005/2006 година. Те ще са ядрото, основата на отбора в ББЛ, като по-скоро там целта е те да се обиграват. Част от тези момчета са включени и тренират с първия отбор и мисля, че това ще помогне в тяхното развитие, ще се докоснат до мъжкия баскебол и най-вече се надявам това да ни помогне в първенството на тяхната възраст – юноши до 17 г. Искаме там да покажат в края на годианта това израстване.

БК Шумен: А значи ли това, че можем да видим някои от тези момчета и в първия отбор?

Янко Янков: Разбира се, това си зависи изцяло от тях – колко добре тренират, колко време прекарват в залата и как се справят. Като цяло политиката на клуба е даваме шанс на шуменски баскетболисти и в момента в отбора, с който ще играем в националната лига 7 човека от картотекираните са шуменци. Мисля, че това е една добра основа и се надявам, че следващите поколения, следващите набори, които идват отдолу, от нашата академия ще успяват да се развиват и да се включват в представителния отбор.

БК Шумен: На пресконференцията за медии преди дни обявихте, че отново ще има вход свободен за децата до 12 години, което е една добра традиция. Няколко думи за феновете преди началото на сезона?

Янко Янков: Като треньор мога да обещая на феновете, че всяка среща ще се опитваме да побеждаваме, ще излизаме за победа. Ще направим всичко възможно тази година да показваме по-добра и по-красива игра, която да радва окото. Надявам се нашите верни фенове и тази година да продължат с подкрепата, надявам се и ще успеем да привлечем още повече публика в залата. Мисля, че шуменци обичат баскетбола и ще се постараем да им предложим този сезон един продукт, който наистина да ги забавлява.