Интервю с Янко Янков – старши треньор на Шумен (19)

За интервю поканихме Янко Янков – старши треньорът на шуменския юношески отбор до 19г. Прочетете коментара на специалиста за представянето на отбора ни и какви са очакванията му за предстоящите финали.

БК Шумен: Какви са впечатленията Ви от представянето на юношеския отбор в турнира за купата на БФБ?

Янко Янков: Мисля, че направихме достойно представяне. Доволен съм от целия отбор, от раздаването на игрището. Ние като треньорско ръководство на отбора също направихме всичко възможно да станем първи и да спечелим купата. Видя се, че не отстъпваме по нищо от противниците, дори от отбора на Черно море, от които загубихме. Специални поздравления за момчетата за мача срещу БУБА Баскетбол. В този мач имаше огромно напрежение върху отбора, породено най-вече от желанието за победа. Преборихме се, показахме характер и мисля, че заслужено играхме финал с отбора на Черно море, с които бяхме най-добрите на този турнир.

БК Шумен: Какво не ни достигна срещу Черно море? Видя се, че играхме на моменти много по-добре от противника, а дори водихме в резултата през третата четвърт.

Янко Янков: Изиграхме доста тежък полуфинал, а и той продължи до късно предния ден. Времето за възстановяване беше доста малко. Трябва да отбележим, че и отборът не Черно море е доста класен отбор, притежава и по-дълга резерва скамейка. Голяма част от техните момчета играха през сезона в НБЛ и натрупаха доста важен опит. Може би накрая малко физически не можахме да издържим.

БК Шумен: В коя от двете фази на играта има още какво да се изисква от момчетата – защитата или нападението?

Янко Янков: Определено мисля, че имаме резерви в защита. Говорихме за тези неща още след полуфинала. Започваме сега подготовката за ученически финали и за финали на юноши и трябва да направим корекции в това отношение ако искаме да затвърдим добрите класирания.

БК Шумен: Сам казвате тепърва предстоят още важни мачове за този отбор. А дали няма да се натрупа умора, ще издържат ли момчетата физически, а и психически?

Янко Янков: Аз мисля, че отборът е много добре подготвен, не само физически но и във всяко друго отношение. Въпросът е, че календара е доста наситен, а умора ще настъпва не само в нашите състезатели, но и в противниците. Мисля, че трябва да проявим по-голямо желание, по-голяма воля за победа във всяка отделна среща. Най-вече си пожелавам да сме здрави, да не се получат контузии, които да окажат влияние върху резултатите.

БК Шумен: Какви са шансовете ни на финалите за републиканско първенство? Вече е ясно, че ще се проведат в София (съперници на Шумен в предварителната група са отборите на БУБА Баскетбол, ЦСКА и Рилски спортист).

Янко Янков: Шансове има. Не тръгваме с много големи амбиции. Надявам се ще успеем да влезем в четворката. Това е и първата цел, от там нагоре апетитът идва с яденето.

БК Шумен: Сякаш този отбор показа, че има потенциал за влизане в четворката и все пак кой ще е ключовия фактор за успеха?

Янко Янков: На финалите всички отбори са с много изравнени възможности. И в източната и в западната елитни групи имаше доста здрави сблъсъци още през редовния сезон. Няма място за подценяване на нито един противник. Ние трябва да играем във всеки мач на максимума на възможностите си, за да излезем краен победител.