Обобщение на сезон 2023/24 – Радостин Божилов: Мачовете от мъжката лига ни помогнаха да израснем

Следващото интервю е с един от най-младите в отбора – Радостин Божилов? Радо имаше възможността да дебютира в Sesame НБЛ, но основния му принос бе в спечелване на бронзовите медали в ББЛ А група, където бе сред водещите играчи. Той бе и сред лидерите на формацията до 17 г., както и участва в отбора до 19 г. Какво смята за изминалата баскетболна година четете тук:

БК Шумен: Шумен записа един от най-добрите си сезони след завръщането в НБЛ, какво е твоето мнение за изминалата година?

Радостин Божилов: Миналата година със сигурност ни беше най-добрия сезон в завръщането ни в елита. Старши треньорът направи доста добра селекция от чужденци и успя да привлече и няколко българи. Според мен щяхме да направим голяма изненада в Купата на България, обаче не можахме да се класираме заради загубата от Ямбол тук в Шумен. Голяма роля изигра и лошата контузия на един от основните и полезни за отбора играчи – Ивайло Тонев през първата половина. Също, напусна и още един основен играч – Брайън Камерън. Според мен това ни послужи за мотивация и доиграхме сезона подобаващо.

БК Шумен: Ти също записа силен сезон в първия отбор, старши треньорът Янко Янков ти се довери. Все пак смяташ ли, че трябва да подобриш още играта си и какво искаш да развиеш като умения за следващата година?

Радостин Божилов: Благодарен съм на тренер Янко Янков за доверието и се надявам да съм го оправдал. Със сигурност има върху какво да работя над играта си. Трябва да подобря защитата си 1 на 1 срещу по-бързи играчи от мен, а в атака да подобря стрелбата си и играта под коша.

БК Шумен: А какво е нужно, за да продължи възходящото представяне на отбора и през следващия сезон?

Радостин Божилов: За да продължим възходящото представяне в бъдеще трябва да тренираме усърдно. Мисля, че лятото е перфектното време, в което ще се случи. Надявам се да задобреем индивидуално и отборно.

БК Шумен: Младите играчи от школата записахте доста игрови минути този сезон в първия отбор, какво е мнението ти за вашия принос?

Радостин Божилов: Надявам се да сме успели да помогнем с играта си на отбора. Мачовете от мъжката лига ни помогнаха да израснем. Тези мачове наистина ни помогнаха за класирането на нашата възраст.

БК Шумен: Изиграхте доста мачове и в ББЛ А група, спечелихте бронзовите медали, смяташ ли, че можехте да се представите по-добре?

Радостин Божилов: Изиграхме доста мачове и взехме бронзовите медали обаче мисля, че останахме разочаровани след като не успяхме да се класираме за финал на региона. Вярвам, че другата година ще бъде по-успешна в ББЛ от тази.

БК Шумен: Ти и самият си излязъл от школата на клуба, какво е мнението ти за развитието на баскетбола в Шумен?

Радостин Божилов: Смятам че развитието на клуба е страхотно. Работи се здраво и всеки ден идват нови, и нови деца, които се запалват от мъжкия отбор и искат да стигнат любимите си играчи или да ги задминат. Това обаче няма да се случи без нашите треньори и техните усилия, както на игрището, така и извън него.

БК Шумен: Тази година първенството е доста интересно и оспорвано, като пряк участник по терените на Sesame НБЛ какво е твоето мнение за шампионата този сезон?

Радостин Божилов: Шампионата със сигурност беше много оспорван. През сезона не се знаеше нищо, имаше доста големи изненади. На финалната четворка отборите бяха изравнени и никой не знаеше кой ще е победител до последно. Надявам се и през следващия сезон да е така.