Обобщение на сезон 2023/24 – Янко Янков: Всички момчета, които участваха в състава този сезон, всеки от тях има заслуга за постигане на тези успехи

Започваме интервютата за края на сезон 2023/24 със старши треньорът на мъжкият отбор – Янко Янков. Какво сподели специалистът за един от най-успешните сезони за БК Шумен в последните 20 години прочетете в следващите редове:

БК Шумен: Можем да обобщим, че това е най-успешният сезон на Шумен след завръщането в елита на българския баскетбол. Какво е Вашето мнение?

Янко Янков: Доста тежък сезон. Имам предвид, че имахме много перипетии през целия сезон – както с контузии, така и със смяна на състезатели, но все пак успяхме да ограничим тези проблеми до минимум. Успяхме да запазим колектива през по-голямата част от сезона. Много полезна година за нашите млади състезатели, които израснаха много, но това беше плод на техния усилен труд в залата и благодарение тренировките с наистина добри чужденци – ежедневно. Чисто като класиране… Смея да кажа, че дори се надскочихме. Имахме добре балансиран отбор, а разполагахме с бюджет, който може би е най-малкия в лигата за този сезон. Разбира се трябва да подчертая, че имахме сигурност – това, което бяхме обещали на състезателите си го изпълнихме, както традиционно се случва при нас последните години. Това ми даде възможност на мен като треньор, при положение, че всичко е изчистено във финансов план, да изисквам от състезателите и да ги стимулирам да постигаме по-добра игра, повече победи, по-добре представяне. Като класиране, смятам че 7-мо място е едно много престижно място, при положение, че отборите са 12. Дори малко не ни достигнаха силите да играем за Купата на България и да влезем в първата шестица на първенството. Няколко загуби с продължение и с по един кош ни костваха това. Разбира се повече са положителни страни в нашето представяне.

БК Шумен: А кои бяха силните страни на този отбор, за да постигне това добро представяне?

Янко Янков: Силните страни са добрия колектив. Както с наличието на Брайън Камерън, така и след принудителната негова смяна успяхме да запазим добрия колектив. За постигането на добрите резултати това определено помогна. Тази добра спойка между млади състезатели и качествени чужденци даде резултат. Много се стараха момчетата през сезона – да изпълняват моите указания и тези на треньор Папак. Пак повтарям, можехме да имаме повече победи, но не искам да се връщам назад.

БК Шумен: Сам споменахте за младите играчи от школата на клуба. Видно е тяхното израстване. Какво да очакваме от тях и от школата на БК Шумен в бъдеще?

Янко Янков: Повече от 10 години, дори когато нямахме отбор в НБЛ, целите на клуба бяха да се изгради една много добра школа, която да произвежда състезатели и тези състезатели да попълват мъжкия отбор. Мисля, че с представянето си през тази година и с включването на 7-8 момчета от школата в представителния отбор на Шумен, не съм сбъркал. Те са си го заслужили това, много се трудят. Все още има много какво да учат. Но плода на тази школа ще бъде видим все повече през следващите години. Имаме хубави поколения, които идват отдолу. С наличието на представителен отбор в НБЛ, ББЛ А група и ББЛ Б група ние им даваме възможност за допълнителна изява – повече мачове, повече опит и успяваме да запазим тяхната мотивация до завършването на средно образование.

БК Шумен: Няколко думи за първенството в НБЛ тази година – може би едно от най-оспорваните и интересни първенства от много години?

Янко Янков: Тази година имаше нов формат. Доста интересно първенство като резултати и в първата фаза. Много от лидерите записаха загуби от по-непретенциозните отбори, в това число включвам и нашия тим. Причините са комплексни, както по-равностойните отбори, така и по-тежките програми на водещите отбори, които участваха до нова година в европейски турнири. При работа в доста сгъстен график възстановяването не винаги е добро и дава шанс на другите отбори, но мисля, че да – първенството е много интересно. Ето и сега продължават интересните мачове. Плейофните двойки в първи кръг – две от сериите отиват в трети мач, което показва, че силите са доста изравнени. Конкретно за нашия отбор съжалявам, че в последната фаза на първенството, в плейофите, имахме доста здравословни проблеми. Не успяхме да разчитаме на голяма част от основните състезатели, но искам да им благодаря и на тях, защото те са част от отбора и тези резултати постигнахме благодарение на всички момчета, които участваха в състава този сезон, всеки от тях има заслуга за постигане на тези успехи.

БК Шумен: Напоследък доста се говори за развитието на баскетбола в България. Очевидно школата на БК Шумен дава резултати, както при подрастващи, така и в мъжкия отбор виждаме момчета, които се представят много успешно. Има мнения обаче, че има слаб подбор и качеството намалява. Вашето мнение по този въпрос?

Янко Янков: Тези твърдения от страна на националния селекционер – Росен Барчовски и от страна на Мирослав Ралчев (старши треньорът на Балкан Ботевград до 19 г., който спечели титлата при юношите – бел. ред.) са основателни. Конкуренцията при подбора между спортовете вече е доста голяма. От доста години волейбола ни е основен конкурент и обира голяма част от високите състезатели. Но аз ще обърна внимание на друго. Дълги години го имаме този проблем – липсата на голям брой високо-ръстови състезатели българи в баскетбола. От това страда и мъжкия национален отбор, налагало се е да лицензираме и използваме чуждестранни състезатели – високи, но и гардове. И ако не можем да създаваме високи състезатели, защото ги няма, то поне трябва да работим в насоката да създадем поне качествени гардове. Има достатъчно момчета, има конкуренция в отборите. През последните години мисля, че федерацията работи доста за увеличаване броя на мачовете при подрастващи. Това е положително и се надявам, че това ще даде резултат. Но това е един дълъг процес, един състезател не се изгражда за година-две, а желаният резултат в крайна сметка не е гарантиран. В крайна сметка заслуга за изграждането на един добър баскетболист имат не само треньорите, но и самите играчи, които трябва да искат да работят здраво, за да станат професионални баскетболисти.

БК Шумен: Можем ли да кажем, че добри резултати все пак има след като националният отбор до 16 г. се завърна в първа дивизия на европейския баскетбол? Вие сте старши треньор именно на този отбор, който ще играе на Евробаскет до 16 г. това лято.

Янко Янков: Доста дълга пауза докато успеем да се завърнем с отбор при подрастващите в първа дивизия на европейско първенство. Тази година участието ни се надявам да е ползотворно. Доста добра възможност, както момчетата да се покажат, така и ние като треньори да си сверим часовника, да видим какво е нивото на водещите нации в Европа. Надявам се на едно добро представяне, но има проблеми, които все пак трябва да отчитаме. Аз гледам позитивно, чисто като треньор ще направя всичко възможно отборът да се подготви добре и се надявам момчетата да са здрави, за да могат да покажат своите възможности.