Янко Янков и Звонко Папак споделиха очакванията си за новия сезон

Треньорите от школата на БК Шумен – Звонко Папак и Янко Янков дадоха интервю за shumenbasket.org относно новия баскетболен сезон, който започва тази седмица. Вижте какви са очакванията на специалистите за представянето на отбора, кои са силните и слабите страни на Шумен според тях и какви са техните амбиции.

БК Шумен: Тренер Папак, какви очаквания имаш за новия сезон в мъжката А група? Какви са шансовете на Шумен тази година?

Звонко Папак: Трудно е да се прогнозира, всички отбори в нашия регион са силни (бел. ред. Шумен е в регион Изток с отборите на ИУ Варна, Черноморец Бургас и Чавдар Троян). Имаме шансове да изненадаме някои от водещите отбори. Да не забравяме, че традиционно ИУ Варна имат силни десетина играчи, също могат да избират от още 7-8 играча от Черно море. Чавдар традиционно имат в състава си опитни играчи, които са играли доста години в българските първенства. Черноморец Бургас също подсилиха състава си за тази година с играчи от ЦСКА, няколко украинеца, а и привлякоха опитен играч като Христо Николов – Гларуса. Нашият отбор е най-младия в групата, имаме 6-7 играча, които са родени 2000-та година и са още юноши. Имаме обаче и опитни играчи, като Кирил Кирилов, Антон Диков, който игра и миналата година за нашия отбор. Привлякохме и играч от БУБА с голям потенциал – Леков. Трябва да отбележим, че тази година отборът ни губи много силни играчи в лицето на Янко Янков, Андрей Иванов, Росен Иванов, както и играчите от Бургас – Николай Георгиев, братята Манол и Ростислав Тончеви. Андрей Иванов и Янко Янков даваха голямо предимство на отбора ни, но тази година ще трябва да се справим с младите си състезатели. Търсихме да привлечем опитен гард, както и висок състезател поне 205-206 см, като Андрей Иванов например, но на този етап не намерихме достъпни играчи на тези позиции, затова ще се борим с наличните състезатели.

БК Шумен: Както спомена тренер Папак, нашият отбор е най-младият в източната дивизия на А група. Какви качества имат тези млади играчи, които биха дали предимство на отбора в мачовете? Как биха могли да заменят играчи като Вас и Андрей Иванов?

Янко Янков: Предимството е голямото им желание за игра. Дай Боже да имат и достатъчно голямо сърце, което да оставят на игрището. Всичко друго се постига с много тренировки и пот в залата. За да има резултат, още трябва да играят с бистър ум и да изпълняват указанията на треньорите. Повечето от момчетата са последна година юноши старша, натрупаха мачове през изминалите няколко години, затова този сезон ще е решаваща за тяхното развитие като баскетболисти. Имат огромния шанс да се докажат, да си намерят място в отбора, да преминат от второстепенни и спомагателни роли към играчи, на които ще се разчита да поемат отговорност и ще носят победи на клуба. Неизбежно е, ще има напрежение върху тях по време на мачовете, но те трябва да свикват с напрежението и да се адаптират. Силно се надявам да успеят да заместят мен и Андрей достойно.

БК Шумен: Какво е необходимо на младите играчи в отбора, за да достигнат нивото на Андрей Иванов и Янко Янков?

Звонко Папак: Необходим им е много опит и яки мачове, които сега няма да могат да направят. Сами виждате, че групата е само от четири отбора. Вярно е, че те ще трупат опит и в юношеския отбор, но и там мачовете са малко. На тази възраст трябва да се играят повече мачове. В Сърбия например тази възрастова група изиграва около 90 мача на сезон, като тук се включват мачове за мъже, дублиращи отбори и юношески формации. Докато на нашите момчета тук се събират едвам 20 мача на сезон, без републиканско първенство. Когато играем международни срещи, треньорите на другите отбори казват, че българските отбори имат много талантливи играчи, но е видна липсата на опит.

БК Шумен: Какво Ви е мнението за новите състезатели в отбора – Симеон Георгиев и Йоан Йоргов от Черно море, както и Николай Леков от БУБА?

Звонко Папак: Симеон и Леков са добри играчи, които обаче в предишните си отбора не са имали ролята на лидери. В повечето време са били в сянката на своите съотборници. Сега в Шумен ще имат възможност да играят повече, да се обиграят и да покажат таланта си. Много е важно да има сработка между тях и нашите момчета – Теодор, Милен, Никола, Виктор, за да могат заедно като отбор да израснат от юношески стил на игра към този на мъже. Йоан Йоргов си е шуменско момче, нали е от Преслав? (смее се). Той е имал няколко сериозно контузии, които не са му позволили да играе, но сега при нас тренира усърдно и се надяваме да се впише в отбора.

БК Шумен: Какво да очакваме от конкуренцията този сезон в А група, Източен регион? Отборите са по-малко тази година, но като че ли са по-силни?

Янко Янков: Няма да е лесно в нито един мач. Мисля, че отборите ще са с изравнени сили и този, който показва по-голямо желание и борбеност на игрището ще печели мачовете. Започваме сезон, в който освен промени в правилата на играта има и промяна във формата на първенството. Сезонът е дълъг, важно е от мач на мач да подобряваме своята игра и да сме във върхова форма през пролетния полусезон, когато тази година ще има и плейофи. Това ще е още един шанс за отборите да се докажат и да разпределят в директни двубои местата в крайното класиране.

БК Шумен: Можем ли да очакваме промяна в стила на игра на Шумен? Ще продължаваме ли да разчитаме на бърза игра и здрава защита или този сезон ще се залага на други баскетболни стратегии?

Янко Янков: Самият факт, че искаме да изградим млад, перспективен отбор, който да продължи развитието на мъжката формация в следващите години, говори за това, че ние като треньори ще изискваме от младите състезатели много агресивен стил на игра, бърз баскетбол, разбира се организиран – бързия баскетбол не трябва да е хаотичен.

БК Шумен: Да поговорим и за подрастващите. Какво да очакваме от отделните възрасти? Юношите играха миналата година финали, а този сезон се предполага, че ще са дори още по-силни. При кадетите имаме нови попълнения от момчета 14, както и при момчета 14 има попълнения от момчета 12.

Янко Янков: Тази година и в трите възрастови групи – юноши до 19, кадети до 16 и момчета до 14 години формата е различен. Той ще е подобен на мъжката А група. Ние ще участваме в Елитна групи – Източна конференция и в трите възрастови групи. Ще имаме мачове почти всяка седмица, по-редовно ще можем да ги виждаме в игрална обстановка. Ще се стараем да работим професионално и да се представим достойно в мачовете. Разбира се най-големи очаквания имаме към юношите. Ще се повторя – те са последна година при подрастващи, запазихме си отбора с малки изключения – Димитър Радев, Мерси Сали и Никола Славов. Но за сметка на това отдолу влизат млади момчета, които тренират добре и се вписват в колектива. Надявам се да работим добре и опита, който ще продължат да трупат в мъжкото първенство да ни помогне да постигнем още по-добър резултат от миналата година. Това са моите амбиции като треньор. Мисля, че се споделят и от състезателите в тази възраст. В по-малките възрасти не си поставяме цели обвързани с резултатите. Искаме да подобряваме играта, да играем правилен баскетбол. Много промени настъпват в правилата, вече се разрешава да играем със заслони, с хенд-офф при 12 и 14 годишните. Това означава, че се струпва много нов материал за обучение в тези възрасти. Надяваме се от мач на мач да сме по-добри и да се представим добре в елитните групи. Мачовете започват още тази седмица (бел. ред. днес е първият мач на юноши 19 в Ямбол) и цикълът е много натоварен.

БК Шумен: Не сме забравили и малките дами до 12 години. Тази година отново ще имаме отбор и ще продължим да развиваме и женско направление.

Янко Янков: Да, при момичетата акцента отново е при най-малките. Тази година при тях първенствата си остава на турнири. Имаме момиченца, които са пръснати по групите по училищата и отборните тренировки ще са малко. Особено трудно ще е сега в началото на сезона, тъй като в спортен комплекс „Плиска“ се извършва основен ремонт и натовареността на зала „Младост“ ще е голяма, което означава, че няма да можем да провеждаме повече от две тренировки седмично. Това със сигурност, ще ни забави в развитието на отбора. Разбира се, ремонта на „Плиска“ е нещо положително и бихме се радвали скоро отново да тренираме на пълен режим, при по-добри условия.