Янко Янков: Работим целенасочено и планирано, искаме всички отбори на клуба да се представят на едно добро ниво

В края на баскетболния сезон 2020/21 поканихме старши треньора на БК Шумен – Янко Янков за интервю. Янков е старши треньор на мъжкия ни отбор, както и на 4 отбора при подрастващите, като 3 от тези 4 отбора се класираха за финали на републиканско първенство този сезон. Ето какво сподели за сайта на БК Шумен треньор Янков.

БК Шумен: Доста добър сезон за БК Шумен – мъжкият отбор завърши трети в силния източен регион на ББЛ А група и бе на крачка от финалите. При подрастващи имахме три отбора във финалите, като единия от тях спечели сребърни медали, което не се бе случвало от много време. Все пак каква е Вашата равносметка?

Янко Янков: Първо да отбележим, че този сезон бе доста тежък с оглед на това, че имаше постоянни промени свързани с епидемиологичната обстановка. Затваряха ни, отваряха ни, не можехме да тренираме и се налагаше да правим паузи. Въпреки това поредна година… от може би последните 4 сезона, отбелязваме по-добро представяне от предходния като резултати при подрастващи, което трябва да ни радва. От много отдавна… дори и аз не помня от кога, не сме класирали три отбора на държавни финали в мъжко направление. Тази година не само записахме участие на финали, но бяхме и фактор на турнирите – второ място при момчета до 13 г., пето място при момчета до 14 г. и девето място на юноши до 16 г. Тези класирания сами по себе си имат тежест, защото за град като нашия това означава, че ние сме конкуренти на много по-големи градове и баскетболни центрове, в които знаем, че имат възможност за много по-добра селекция от много по-голям брой деца. Имахме шансове за класиране и при момичетата до 12 г. там малко не ни достигна. Момчетата до 12 г. … може би при тях епидемиологичната обстановка се отрази най-неблагоприятно за подготовката, защото са по-малки, тепърва навлизат в баскетболната игра и изграждат умения и навици. Липсата на тренировки поради затваряне на залите през есента доведе до изоставане от другите отбори и се отрази на формата на момчетата.

БК Шумен: Споменахте за по-добрите резултати, които школата на БК Шумен показва през последните няколко сезона. Според Вас на какво се дължи подобряването в представянето на нашите отбори при подрастващите?

Янко Янков: Основната причина е наличието на главния методист в школата ни, колегата Звонко Папак. С огромния опит, който има, той допринася значително за тези успехи. Другият фактор е плановата многогодишна подготовка, която създадохме и развихме в клуба, която в продължение на няколко поредни сезона доведе до по-добрите резултати. По негови думи, а това е и мое мнение, е че когато имаме хубава селекция в отделните възрастови групи, да разполагаме с добри, високоръстови състезатели, а за наш късмет през последните години в повечето селекции имаме такива състезатели. И когато имаме добри селекции, работим повече с момчетата, работим по-добре от конкурентните клубове, тогава е нормално да се представяме и по-добре в първенствата.

БК Шумен: Да, наистина представянето на клуба на отборно ниво е все по-добро. А какво е мнението Ви за индивидуалното развитие на състезателите. Смятате ли, че когато дойде времето ще можем да видим тези момчетата и с екипа на мъжкия отбор на Шумен?

Янко Янков: За това работим и аз, и колегите, това е перспективата. Мисля, че за да има добри отборни резултати е нужно и индивидуалните качества на отделните състезатели да са на добро ниво. Потвърждение на това, което казвам е, че на почти всяка възрастова група имаме представители в националните отбори. На по-долните възрасти сме представени на регионално ниво в разширените състави на регион „Добруджа и Мизия“, а в по-горените вече и в разширените състави на проекто-националните отбори. Това говори добре за работата, която вършим.

БК Шумен: Вие лично сте поканен от БФБаскетбол в щаба на националния отбор за момчета до 16 г. Имайки поглед над баскетболните качества на най-добрите състезатели в тази възрастова група, според Вас какво е нивото на българските баскетболистите спрямо европейското? Изоставаме или?

Янко Янков: Има отделни възрастови групи, отделни набори от деца, където като цяло селекцията на отборите е по-слаба, тъй като не разполага с високоръстови състезатели. Такъв пример е набор 2005, а това след себе си води и до по-слабо представяне на национално ниво. Първенството в тази възрастова група е с една идея по-надолу, затова и с колегата, с когото водим националния отбор до 16 г. – Йордан Иванов изпитваме затруднения със селекцията и подбора. Там ще разчитаме на момчета от по-долния набор, които са перспективни, талантливи и които са показали качества през сезона и на републиканско първенство.

БК Шумен: Да погледнем малко и към бъдещето. След този добър сезон какви са очакванията Ви за следващия? Имате ли мнение, кои ще са по-силните селекции сред подрастващите за БК Шумен?

Янко Янков: За следващия сезон… ами апетита идва с яденето. Ние работим целенасочено и планирано, искаме всички отбори на клуба да се представят на едно добро ниво. Не залагаме повече на един отбор или на друг отбор, на едни деца или на други деца. Както казах преди малко, набор 2009, 2010, т.е. тези които бяха 12-годишни през изминалия сезон, за тях сме набелязали мерки за засилване на подготовката, тъй като пропуснаха важна част от сезона покрай пандемията. Няма да губим време, още от приключване на този сезон започваме подготовката за следващия. Там, където имаме повече слабости, там ще съсредоточим повече усилия, за да можем да направим така, че отборите, които тази година не се класираха на финали да можем да подобрим представянето им и догодина да имаме представяне на финалите и с тях.

БК Шумен: През минали години сме имали проблеми с базата, липса на часове в залите за тренировки. Как стояха нещата през този сезон?

Янко Янков: Не се е подобрила много обстановката, защото основно използваме залите „Младост“ и „Плиска“. Нямаме възможност да дадем повече часове за допълнителни тренировки на момчетата. Откъм деца и откъм трениращи, благодарение и на тези успехи, които постигаме, нямаме проблеми. Това е и благодарение на дългогодишната работа с УСШ „Хан Крум“ и треньорите Иванка Крумова и Милчо Колев. Работата им с по-малките деца и ученици е добра и се вижда увеличение на интереса към баскетбола. Увеличават се трениращите, а това ни дава възможност да направим по-добра селекция и съответно в по-горните възрастови групи, където имаме представителни отбори, това ни носи по-добри резултати. Един показателен факт е, че до преди няколко години, дори и на малкото баскетболни площадки в града ни, нямаше много спортуващи, играещи на тях. Сега обаче площадките в града са пълни почти целодневно, както от баскетболисти трениращи в нашия клуб, така и от ученици, които покрай нашите състезатели се запалват за играта – повличат крак и интереса към баскетбола нараства. Нещо, което се надявам да продължи и в бъдеще.

БК Шумен: Да, така е, интереса към баскетбола в Шумен се увеличава. Това съвпада и със юбилея – 100 години баскетбол в Шумен, който ще честваме през 2022 година. Баскетболния клуб планира ли нещо по-голямо за годишнината? Какво можем да очакваме?

Янко Янков: Разбира се. Това е една много сериозна годишнина. Повод, както за нашия клуб, така и за обществеността в града да се отбележи по подобаващ начин. В процес сме на планиране и организиране на бъдещи събития, които ще се случват през 2022. Към момента не мога да бъде по-конкретен, няма точно фиксирани дати и събития, но в съвсем краткосрочно бъдеще ще има такъв календар и едно по-голямо събитие, с което да отбележим честването на 100 годишнината.

БК Шумен: Благодарим за отделеното време и успехи през сезон 2021/22.