Интервю с Димитър Янчев – треньор в школата на Светкавица Търговще

Продължаваме серията от интервюта с баскетболните специалисти на България. Във втората серия на гости ни е Димитър Янчев, треньор в школата на Светкавица Търговище. Димитър Янчев е добре познат на шуменската публика, той защитава цветовете на мъжкия отбор на БК Шумен през последните три години. Янчев е безспорно един от най-успешните баскетболисти на Шумен през последните сезони в мъжката А група и е винаги сред топ-реализаторите в мачовете на шуменци. Вижте какво каза за сайта ни Янчев…

 

БК Шумен: Първо да ни кажете няколко думи за развитието на баскетбола в Търговище. Вие сте един от треньорите в местния клуб „Светкавица“ и движете активно дейностите на клуба. Докъде сте с развитието?

Димитър Янчев: Ами лека-полека напредваме. Много се радвам, че момчетата се стараят в тренировките и това е всъщност най-важното. Аз не изисквам от тях резултати, за мен е много по-важно да се научат да играят правилно баскетбол. А и разбира се да се изградят като личности.

БК Шумен: Добре, а какви са целите на клуба през този сезон? Знаем, че кадетите до 16 години се представят добре.

Димитър Янчев: Ами за съжаление доста от момчетата напуснаха отбора поради различни причини. Тази година ще се борим да отидем евентуално на Б финали. Ако не успеем да се класираме, ще се опитаме да ни забележат от добрите отбори, защото имаме едно много талантливо момче, което трябва да се опита да играе на републиканско първенство, независимо с кой отбор.

БК Шумен: А можете ли да ни кажете какво е положение с най-малките баскетболисти? Как развивате баскетболната пирамида в Търговище?

Димитър Янчев: Работим активно с най-малките, но към момента имаме доста дупки, които трябва да запълним. Разбира се това няма да стане с вълшебна пръчица, нужно е време и се надявам бавно, но сигурно да развиваме баскетбола в града ни.

БК Шумен: А получавате ли помощ от общината, от бизнеса в Търговище?

Димитър Янчев: Ами за съжаление ако кажа, че бизнеса помага ще е силно казано. За сметка на това общината помага с каквото може и го оценяваме.

БК Шумен: Аматьорският отбор на Светкавица Търговище върви много добре в първенството на НБЛА до момента. Вие сте близо до отбора и имате наблюдения, какви са възможностите този сезон?

Димитър Янчев: Ами да, тази година се борим за върха… Ние всяка година играем силно, влизаме във финална четворка, но първото място ни се изплъзва. Надявам се тази година вече да сме първи в НБЛА Изток.

БК Шумен: А може би ще спечелите и финалите на републиканското срещу шампионите на другите области?

Димитър Янчев: Нека, нека… защо не. Аз много се надявам ако се класираме за финалите на републиканско, федерацията да ми даде възможност да участвам като аматьор след като вече не се състезавам в нито един клуб от А група.

БК Шумен: А има ли вероятност догодина Търговище да има мъжки отбор и в А група? Какви са възможностите за това?

Димитър Янчев: Ами засега няма нищо конкретно, носят се само слухове.