Кадети (16): Победа и загуба в първия турнир от заключителния етап

Кадетите на БК Шумен записаха победа и загуба на първия турнир от заключителния етап в регион Добруджа и Мизия, който се проведе днес в Силистра. Шуменци допуснаха загуба в първия си двубой от домакините от Доростол с 48:64, а във втората среща срещу Спартак Плевен нашите измъкнаха труден успех с 63:56.

Първият двубой срещу силистренци започна отлично за Шумен и поведохме с 4 точки разлика. Домакините обаче не позволиха на нашите кадети да дръпнат с повече и изравниха. До края на тази част мачът се играеше кош за кош и в крайна сметка първата четвърт завърши наравно 19:19. Вторите петици на двата отбора продължиха да поддържат равен резултата, като единствената разлика беше, че не успяваха да бъдат толкова ефективни в нападение, както съотборниците си от първите петици. Две минути преди края на полувремето, съперниците бяха отбелязали едва 10 точки помежду си, а резултатът продължаваше да бъде равен – 24:24. В тези последни минути на втората част Шумен прояви характер и след поредица от добри защити, нашите момчета събраха самочувствие, което им помогна да отбележат 5 безответни точки в нападение и да затворят четвъртта при 29:24. Второто полувреме започна ударно и за двата отбора, които си размениха по няколко добри атаки и резултатността се покачи. Нашият тим затегна защитата и спря успешните атаки на противника. В нападение пък показахме добър мерник и след две поредни тройки на Цветан Герасимов, нашият тим излезе с 8 точки напред – 39:31. Последва обаче неприятна травма за Цецо, която го извади от игра. Това сякаш повлия на шуменци, а активната зонова защита на Доростол, буквално запечата коша им за нашите нападения. Контра-атаките на домакините пък си вършеха работата и в края на третата четвърт таблото показваше преднина за силистренци. В последната четвърт играта не се промени. Нашият тим отбеляза едва 7 точки, след като изтърва голям част от изстрелите си (предимно от тройката). От своя страна Доростол не пропусна да увеличи преднината си и в крайна сметка се поздрави с успеха – 48:64.

Вторият двубой за деня беше срещу един от двата най-добри отбора в регион Мизия през редовния сезон – Спартак Плевен. Срещата започна добре за Шумен и както в предишния двубой, поведохме в резултата. За съжаление, грешките и пропуските отново се заредиха и Спартак се държеше на прилична дистанция. Първата четвърт завърши при преднина за Шумен – 14:10, но играта не беше това, което се искаше на Димитър Точев, (замествал Янко Янков на треньорския пост за този турнир). Втората четвърт по нищо не показа, че шуменци превъзхождат по нещо момчетата от Плевен. Точно обратното, след хубава серия от защити в края на частта, Спартак излезе начело с три точки разлика. Плевенчани запазиха аванса си до сирената и се оттеглиха с преднина – 29:26. През второто полувреме шуменските кадети излязоха по-мотивирани, но пропуските в нападение продължиха. Единствено благодарение на защитата ни мачът вървеше равен и нито един от двата отбора не се откъсваше с повече от 4 точки напред. Все пак в края на третата четвърт и началото на четвъртата, шуменци показаха по-добра игра в нападение и съвсем логично разликата се обърна в наша полза – от 3 за противника до 7 за нас – 47:40. През голяма част от последна четвърт Шумен играеше страхотно в защита и не позволяваше на съперника да бележи. Разликата продължи да се качва в наша полза. При 12 точки преднина и оставащи 2 минути до края, нашите сякаш си помислиха, че са спечелили срещата и плевенчани веднага показаха, че не могат да бъдат подценявани. Фаул с кош и още една добра бърза атака, завършена от Спартак, намалиха разликата до седем точки. Все пак Шумен не позволи да се стигне до изненада и след размяна на по един кош в края, двата отбора затвориха срещата при 63:56 в полза на Шумен.

Следващият турнир ще се проведе на 02.03.2018 във Варна. Съперници на Шумен там ще са победителите в зони Мизия и Добруджа от редовния сезон – Етър Велико Търново и Черно море Тича Варна.