Кадети (16): Победа над Светкавица, но загуба от фаворита Черно море в последния турнир

Кадетите на БК Шумен записаха победа и загуба на последния турнир от редовния сезон в регион „Добруджа“. Нашият тим се наложи убедително над Светкавица Търговище с 83:53, но загуби от победителя в региона Черно море Тича-2 с 41:67. Кадетите ни останаха на трето място в региона след Черно море-2 и Доростол Силистра.

В мача срещу Светкавица нашите момчета изиграха колебливо първо полувреме. Първата петица на отбора ни започна добре, но много грешки в защита позволиха на домакините да се задържат в мача. Втората четвърт премина по сходен начин. Вторите петици на двата отбора играеха равностоен баскетбол и не успяваха да направят разлика. Колеблива игра в нападение за Шумен и грешки при организиране на атаките позволяваха на „светкавиците“ да задържат равен резултата до почивката. Второто полувреме момчетата от Шумен излязоха преобразени. Нямаше и помен от грешките, допуснати през първото полувреме. Много добра игра в защита, бързи атаки и лесни кошове помогнаха на нашия тим да отвори разлика, която растеше до края. В крайна сметка затворихме мача при 30 точки разлика – 83:53.

Вторият двубой бе срещу непобедения до момента Черно море Тича-2 и мачът започна доста добре за шуменските кадети, които отговаряха на успешните атаки на варненци. Последва период, в който и двата отбора не успяваха да вкарат – технически грешки или пропуски в стрелбите задържаха резултата 10:8 в полза на „моряците“. Към края на първата четвърт, обаче Черно море показаха отличен мерник и след 3 поредни тройки отвориха разлика от 10 точки. Вторите петици на двата отбора започнаха втората четвърт равностойно. Въпреки, че Шумен изпускаше в голяма част от своите атаки, варненските кадети също не показваха продуктивност в нападение и разликата се запазваше 10-на точки. В края на полувремето Черно море направи няколко успешни нападения и качи разликата, но нашият тим успя да отговори и смъкна преднината до 9 точки преди почивката. Второто полувреме започна повече от добре за общата петица на Шумен – направихме серия от добри защити и не допуснахме на варненци да отбележат кош, докато бързите ни атаки или завършваха с кош, или с нарушение и бързо смъкнахме разликата до 3 точки. Треньорът на Черно море реагира и веднага поиска тайм-аут. След него варненци излязоха мотивирани да си върнат преднината и точно това се случи. Добрата защита на „моряците“ ограничи възможностите за кош на нашия тим, докато в нападение Тича отново започна да бележи зад линията за три точки и разликата бързо скочи над 10 точки. Последната четвърт Черно море продължи с отличната защита и въпреки, че шуменци се бориха и взеха много борби в нападение, не успяхме да смъкнем преднината. Доброто нападение на сините от Варна им помогна да увеличат още преднината и затвориха мача при 67:41 в своя полза.