Кадети (16): Шумен е трети на Североизток след победа и загуба на последния турнир

БК Шумен спечели третото място в регион „Добруджа и Мизия“ при кадетите след като  записа победа и загуба на последния турнир от заключителния етап, провел се на връх националния празник на България – 3 март. Нашият тим се наложи над Етър 49 Велико Търново с 51:41, но загуби от Черно мореТича-2 с 45:82. Трябва да отбележим, че нашият тим бе без един от основните си играчи – гарда Пламен Русков. Първенец в региона стана Черно море Тича-2 с пълен актив – 4 победи, втори се нарежда Доростол Силистра с 3 победи и 1 загуба. Четвърти са Етър, а петото място е за Спартак Плевен.

Първият мач за деня бе срещу Етър 49. Шуменци не успяха да влязат добре в срещата и след пет минути игра изоставаха с 13:6. Търновци играха отлично в защита, обираха борбите и под двата коша, което им позволяваше да организират повече атаки. През втората половина на първата четвърт шуменци се съвзеха, откраднаха няколко топки, а бързите им атаки завършиха с кошове, което съкрати разликата. Втората четвърт започна нервно, двата отбора допускаха грешки, извършваха фаулове и пропускаха стрелбите си. Накъсаната игра повлия и на ниската резултатност, като в края на частта Шумен все пак вкара няколко от своите възможности и се оттегли с крехка преднина на полувремето. Общите петици на двата отбора предложиха пи-добра игра в началото на третата четвърт. Шумен играеше с хъс и не даваше на съперника да бележи лесни кошове. Разликата се задържаше 3-5 точки в полза на Шумен. Етър също се бранеше добре, а това им позволяваше да държат разликата ниска. Последната четвърт започна с четири точки преднина за Шумен, но Етър играеше ефективно в нападение и скоро след началото ѝ изравни резултата. Мачът вървеше кош за кош и по всичко изглеждаше, че ще се реши в последните си секунди. Но шуменци не мислеха така – при оставащи четири минути до края, нашите показаха отлична защита, а в нападение гардовете ни подаваха на съотборниците си за две точки и разликата бързо скочи до 10. В последните минута и половина Шумен неутрализира напълно атаките на търновци и се поздравихме с победа – 51:41.

Вторият мач срещу Черно море Тича-2 се реши още през първата четвърт. „Моряците“ наложиха изключително здрава преса на цяло игрище, затруднявайки всеки дрибъл и всеки пас на нашите кадети. Отличната защита на момчетата от Тича им помогна да вкарват лесни кошове на бърза атака и за много кратко време разликата скочи над 10 точки. Нашите се опитаха да противодействат с няколко хубави комбинации в нападение, но краят на Първата четвърт дойде при 23:9 в полза на Черно море. Втората четвърт нищо не се промени – Морето играеше отлично в защита, нашите биваха принудени да стрелят от трудни позиции и пропускаха. На другия край на игрището комбинациите на варненци почти винаги завършваха с кош и разликата скочи още повече. Второто полувреме домакините от Варна се поотпуснаха и позволиха на нашите момчета да вкарат няколко хубави коша след добри комбинации, но разликата вече беше над 30 точки и за обръщане на срещата не можеше да става и дума. Последният съдийски сигнал дойде при 82:45 за Черно море Тича-2, които завършиха сезона без загуба и съвсем заслужено грабнаха първото място в обединения регион на Добруджа и Мизия.