Кадети (16): Шумен победи Чардафон Орловец във важен двубой

Кадетите на Шумен победиха връстниците си от Чардафон Орловец Габрово в среща от 10 кръг на Елитна група – Изток. Нашият тим се наложи с 62:52 и затвърди петото си място във временното класиране. Чардафон пък остават шести преди изиграване на последния си мач срещу Берое.

Двубоят в зала „Младост“ в Шумен започна по-добре за домакините, които поведоха след два хубави пробива. Чардафон отговори, но първата петица на Шумен се бореше със сърце и овладя много борби в нападение, което ни даде възможност да поддържаме разлика от 4-5 точки. Гостите от Габрово показоха слаба стрелба в първата част, но нашите кадети също не стреляха добре, което не ни позволи да направим разлика. В самия край нашият тим направи две хубави атаки и увеличи разликата до 8 точки – 18:10 след една част. Вторите петици на двата отбора започнаха с много добра игра в защита. Центърът на Шумен раздаваше чадъри в подкошието, а гостите пресираха изнасянето на топката и затваряха възможностите за пробив под собствения си кош. Разликата си стоеше 8 точки, като съперниците си размениха по два коша. В средата на частта Чардафон показа доста по-добра стрелба и след две тройки намали преднината ни. Гардовете на Шумен обаче успяха да отговорят също с тройка, а агресивната ни игра в нападение изпращаше нашите баскетболисти на наказателната линия, от където също идваха точки. Шумен водеше със 7 точки минута преди полувремето, но в самия край Чардафон реализира нова тройка и почивката дойде при само 4 точки за Шумен – 28:24.

През второто полувреме общата петица на Шумен започна със самочувствие. Разбихме зоновата преса на Чардафон и след хубави асистенции на гардовете ни увеличихме преднината си до 10 точки. Последва обаче ново отпускане в шуменските редици. Кадетите от Габрово веднага се възползваха и след поредица добри бързи атаки намалиха отново разликата. Въпреки, че Шумен продължаваше да се възползва от ръстовото си предимство и да обира голяма част от борбите, не успявахме да подобрим процента си при стрелба. Чардафон някак си се задържаше близо в резултата и не позволяваше на нашият тим да се откъсне. Последната четвърт започна равностойно. Отборите си размениха по две успешни атаки в първите минути. Последва страхотна защита от страна на шуменци. Центровете ни раздаваха чадъри, гардовете крадяха топките и това помогна за увеличаване на аванса ни след като реализирахме няколко бързи атаки. Разликата отново се качи до 10 точки. При оставащи 4 минути до края Чардафон се опита отново да се върне в мача, но отличната защита на нашият тим не позволи това да се случи. В нападение Шумен принуждаваше гостите да извършват нарушения и кадетите ни често заставаха на наказателната линия, за съжаление пропуснахме доста фаулове, но пък и не позволихме на габровчани да намалят разликата и последната сирена дойде при 62:52 в полза на Шумен.

Шумен има да изиграе един отложен мач от 9 кръг на първенството в Елитна група – Изток. На 03.02.2019 нашите кадети приемат Тунджа Ямбол в зала „Младост“, а началото е 12.00ч