Кадети (16): Шумен с победа и загуба в последния турнир за есенния полусезон

Кадетите на Шумен регистрираха победа и загуба на последния турнир в регион „Добруджа“, който се проведе в Добрич. Шуменци отстъпиха на Светкавица Търговище в битка за първото място с 52:71, а във вторият мач за деня нашият тим се наложи над Ънстопабъл Добрич с 54:35 след като доминираше от самото начало на мача. Така Шумен се нареждат втори след победителя в регион „Добруджа“ Светкавица Търговище, а трети остават Спортбаскет Генерал Тошево.

Двубоят със „светкавиците“ започна отлично за нашия тим и след няколко добри комбинации завършени от Юлиян Рачев и Димитър Петров нашият тим поведе с 8:0. Но тогава отборът от Търговище, който е воден от крилото на мъжкия Шумен – Димитър Янчев, се съвзе и след поредица от пропуски на Шумен успя да обърне резултата в своя полза. До края на частта лидерът на Светкавица – Елизар Кръстев организираше страхотно атаките на своя тим и съвсем логично отборът му спечели частта с 5 точки – 16:11. Вторите петици на двата отбора продължиха с темпото на игра от първата част – шуменските баскетболисти се надпреварваха да пропускат, докато момчетата на Янчев реализираха своите положения водени от гарда Иванов. Преднината на Светкавица набъбна до 13 точки, но Шумен успяха да се вземат в ръце и след поредица от добри защити и нападения върнаха преднината до 8. До края на частта отборите си размениха по  няколко фаула и търговлии се оттеглиха със 7 точки аванс на полувремето 31:24.

Второто полувреме бе изцяло под диктовката на отбора от Търговище, които в рамките на третата четвърт увеличиха преднината си на над 20 точки водени от Кръстев. Разбира се, накъсаната игра и многото фаулове свирени от двамата съдии донякъде бе в полза на гостите – бяха свирени над 50 фаула в целия мач, което е твърде нетипично за мач на тази възраст, двама от основните състезатели на Шумен – Димитър Петров и Теодор Цонев увиснаха с нарушения и трябваше да седнат на пейката. Последната четвърт разликата продължи да нараства и достигна 26 точки, но в самия край добра игра на Шумен в защита и няколко коша на бърза атака я стопиха до 19 – 71:52 в полза на Светкавица Търговище, с което те си осигуриха първото място в регион „Добруджа“ след изиграването на първия етап.

Вторият двубой за деня ни изправи срещу домакините от Ънстапабъл. Шуменци отново започнаха ударно и поведоха 11:2, последваха два коша за добричлии, но нашият тим не отстъпи и продължи да налага своя стил на игра. Втората петица също надигра тотално домакините и след хубави асистенции на Пламен Русков към Цветан Герасимов, Роберт Савов и Юлиян Рачев нашият тим увеличи преднината си до 30:13 като при тази преднина завърши и полувремето.

В началото на второто полувреме отборът на Шумен продължи с добрата игра – страхотна защита на Теодор Цонев, който на няколко пъти открадна топката от гардовете на Ънстопабъл, както и няколко добри отигравания под коша на противника от Юлиян и Митко, доведоха разликата до 22 точки. Но явно шуменци си помислиха, че са решили мача, което можеше да им изиграе лоша шега. Поредица от пропуски в нападение, както и по-рехава защита доведе до намаляване на разликата, с 8 точки – 35:21, а в самия край на частта три поредни тройки на домакините ги върнаха в мача и затвори третата четвърт при 37:30. Последната част Шумен все пак се събуди и след няколко бързи коша на Пламен Русков, Стилиян Дянков и Митко Петров отново отвори преднина от над 10 точки. Нашите затегнаха защитата и до края тройка на Стилиян, както и няколко добри завършвания на Цецо Герсимов след хубави комбинации в атака доведоха до разлика от 19 точки – 54:35, при която завърши и срещата.

Предстои да разберем какъв ще е формата на заключителната фаза в регион „Добруджа“ този сезон, затова следете сайта ни и Фейсбук страницата, за да узнаете своевремнно кога и срещу кои противници са следващите мачове на кадетите на БК Шумен.