Кадети(16): Шумен е на финали и при кадетите

Отборът на Шумен при кадетите до 16 г. се класира за финалите на държавно първенство по баскетбол в тази възрастова група след като победи за втори път Рилски спортист в баражите. Отборът воден от Янко Янков и Звонко Папак се наложи над самоковци във реванша като гост със 71:58. Така с общ резултат 155:128 шуменци извоюваха мястото си сред 12-те най-добри отбори в България. С това шуменските отбори при подрастващи, които ще участват на финали тази година е вече три.

Срещата играна в софийската зала „Триадица“ повтори началото на първата среща в шуменската зала „Младост“. Бърза и равностойна игра, в която отборите си разменяха резултатни атаки. Шумен показа по-добра игра в защита в края на първата четвърт, но не се възползвахме в нападение и първата част завърши с едва две точки аванс за нашия тим – 18:16. Решаваща се оказа втората част, в която Шумен показа отличен баскетбол. Втората ни петица наложи убийствена защита, а нападението ни почти не пропускаше в тази четвърт. Разликата бързо скочи над 10 точки за Шумен и затворихме частта с убедителното 24:12.

През второто полувреме шуменските кадети продължиха да бъдат по-добрия отбор на терена. Нашият тим обираше борбите под кошовете и организираше добри бързи атаки, които завършваха с кош. Защитата отново бе повече от добра. Отново ограничихме Рилски спортист до едва 12 точки, а авансът на Шумен се качи до 21 точки преди началото на четвъртата част. В последната четвърт Шумен започна добре и игра равностойно до средата, но в края се почувства спад в мотивацията на нашия отбор и „Рилецо“ се възползва. Символичните домакини в този мач реализираха голяма част от атаките си в края, но беше твърде късно за обрат. Шумен спечели мача с 13 точки разлика – 71:58 и ще участва на финалите.