Кадети(16): Шумен завърши втори в Елитна група – Изток и се класира за Купа БФБ и финалите на републиканско

Кадетите на Шумен до 16 г. не допуснаха изненада в последния си мач от Елитна група – Изток и победиха като гост Делфин Бургас с 82:37. С тази победа Шумен завършва втори в групата с актив от 10 победи и 4 загуби. Същия актив има и третият – Черно море Тича, но с по-добри показатели в преките двубои са шуменските кадети, което ги класира за Купа БФБ и финалите на републиканско първенство.

Срещата в Бургас не започна добре за шуменските кадети. Усещаше се напрежение в играта им, поради важността на двубоя, а и първата петица на Делфин демонстрира силна игра в защита. Шумен обаче също играеше с много енергия в защита и резултатът се движеше кош за кош. Делфин все пак се показа като по-настоятелния отбор в първата чевтърт и я спечели с 15:11. Втората шуменска петица не се подаде на емоции и с много класен баскетбол обърна резултата още в началото на втората четвърт. Не бе нужно време за шуменци да започнат да трупа и преднина. Добрата стрелба и бързите атаки доведоха до разлика от 17 точки на почвката – 41:24 в полза на Шумен.

През второто полувреме Шумен продължи да доминира играта и под двата коша. Защитата на нашите кадети бе на топ ниво и разликата продължи да расте. Делфин не успя да се противопостави до края на третата част и разликата достигна 29 точки в полза на гостите. В последната четвърт нашите кадети не намалиха темпото, напротив – играехе освободено и с удоволствие. Голяма част от шуменските атака завършваха с кош, докато кадетите на Делфин почти се бяха предали и чакаха да дойде края на двубоя. Шумен затвори мача с преднина от 45 точки – 82:37 и съвсем заслужено завърши втори в групата.

Купата на БФБ ще се проведе на 4 и 5 юни в Пловдив. На полуфиналите в съобта Шумен се изправя срещу БУБА Баскетбол от 17.00 ч. в зала „СИЛА“. Другият полуфинал противопоставя Дунав Русе срещу Академик Пловдив от 19.00 ч. Мачът за 3/4 място и финалът са в неделя.