Кадети(16): Шумен завърши седми във финалите за републиканско първенство

Кадетите на Шумен завършиха на седмо място във финали за републиканско първенство в Ботевград. Нашият тим загуби от Академик Бултекс 99 в баража за 5 място с 67:88, но победи Черно море Тича в мача за 7/8 място с 58:29 и завършват седми в крайното класиране.

В баражът за 5 място срещу Академик Бултекс 99, шуменските кадети започнаха мотивирано и играеха добре в нападение, реализирайки изстрелите от лесни позиции, нещо което не се получаваше в другите мачове от турнира. За съжаление защитата ни в първата четвърт не бе на ниво и пловдивчани взеха частта с 26:19. Втората шуменска петица продължи с добрите изяви в нападение, но Академик също бе на висота във втората четвърт, която мина кош за кош и все пак Шумен я взе минимално с 23:22. Както обикновено истинските проблеми за Шумен дойдоха в третата четвърт. Нашият тим започна да допуска грешки и да позволява на съперника да стига до лесни кошове. Академик взе убедително третата част 28:15. В последната четвърт Шумен най-накрая започна да играе по-агресивно в защита, но същото направи и пловдивския отбор, който имаше за цел да задържи аванса си. Академик спечели минимално последната част с 12:10, което им даде възможност да играят за 5/6 място на турнира.

Загубата прати Шумен да играе в мача за 7/8 място срещу познат съперник – варненския Черно море Тича. Въпреки загубата в предварителната група от този съперник Шумен играеше освободено в този мач от самото начало и показа истинския си потенциал. Първата петица взе първата четвърт с 22:10. Втората Шуменска петица също показа по-добра игра от варненци и също спечели убедуително втората четвърт с 19:9. И двата отбора изиграха слаба трета част в нападение, но Шумен все пак вкара част от изстрелите си за 9:1. В последната част нашият тим играеше, за да запази преднината си и показа липса на концентрация в нападение, варненци спечелиха частта с 9:8, но това бе крайно недостатъчно за обрат и Шумен се поздрави със седмото място след 58:29.

Силен сезон за Шуменските кадети, които въпреки салбото си представяне във финалите, с играта си през сезона намекнаха че имат много по-голям потенциал, отколкото резултатите показват. Дори в мачовете от финалния турнир срещу силните отбори на БУБА Баскетбол и Балкан, шуменските кадети показаха, че могат да играят равностойно, но сякаш самочувствие и повече увереност в решаващите моменти са това, което е нужно, за да постигнат и по-добри резултати срещу тези съперници.