Кадети(16): Шумен загуби от домакините на финалния турнир – Балкан Ботевград

Отборът на кадетите до 16 г. на Шумен загуби и в третия си двубой от финалите за републиканско първенство от домакините на турнира Балкан с 51:79. С три загуби в група Б Шумен остава четвърти и ще спори за местата от 5 до 8 в следващите два дни Съперник в баража за 5 място на Шумен ще е Академик Бултекс 99, който е трети в група А, срещата е утре от 13.00 ч. С три победи победител в група Б е отбора на БУБА Баскетбол, Балкан е втори с две победи, а Черно море са трети с един успех.

Днешният двубой в „Арена Ботевград“ започна неочаквано силно за шуменските кадети, които показаха добри баскетболни умения в първите минути на мача си с Балкан. Нашият тим играеше добре и в двете фази на играта и след 3 минути водеше с 10 точки – 12:2. Балкан все пак изравни играта и намери начин да стига до кошове в тази четвърт. Шумен успяваше да задържи преднина от 9-10 точки, но в последните 2 минути домакините показаха силната си игра в нападение и много бързо скъсиха дистанцията до едва 2 точки – 17:15 за Шумен след 10 минути игра. Набрали скорост от края на първата част Балкан продължи с добрите действия в нападерние и през втората четвърт. Шумен също се дърежеше добре в атака, но не бе толкова ефективен колкото балканци, които спечелиха втората четвърт с 23:15 и се оттеглиха на почивака с 5 точки аванс.

Домакините показаха истинския си потенциал след подновяване на играта. Те играеха почти безупречно в защита и не допускаха лесни стрелби към коша си. Шумен реализира едва 7 точки в третата четвърт. Балкан имаше и преимущество в атака, където отбеляза огромен процент от стрелбите си и отбеляза 26 точки в тази част, увеличавайки аванса си до 24 точки. В последната четвърт Шумен изравни играта и показа по-добра защита, но нашите кадети все така трудно стигаха до кошове и ботевградчани запазиха аванса си до края на мача, затваряйки го при 79:51 в своя полза.