Кадети(16): Шумен загуби от Тунджа, но показа израстване

Кадетите на БК Шумен загубиха домакинството си в 9 кръг на Елитната група – Изток от Тунджа Ямбол. Нашият тим отстъпи с 55:82, но се бори здраво три четвърти и затрудни един от лидерите в източната елитна група. Въпреки загубата Шумен запазва пето място преди трета фаза на първенството. Тунджа пък дели първо място с Черно море Тича, като двата отбора имат 9 победи от 10 мача.

Двубоят в зала „Младост“ започна много по-добре за гостите от Ямбол, които демонстрираха отлична игра в нападение. Първата петица на Тунджа се отличи с добра организация на атаките, което им позволяваше да пробиват лесно. Стрелбата от разстояние на гостите също бе на ниво и те отвориха разлика от 18 точки. В самия край на първата четвърт Шумен се събуди и след серия от 8 поредни точки намали пасива си на 10 – 14:24. Втората петица на Тунджа също влезе отлично в мача. Кадетите на Ямбол пазеха много по-добре от нашите кадетите. Здравата защита на гостите доведе до множество грешки в организацията на шуменските атаки и разликата започна отново да расте в полза на Тунджа, достигайки 18 точки в средата на частта. В края обаче Шумен се разигра – успяхме да спрем няколко атаки на гостите, а в нападение заложихме на стрелба от далечна дистанция. След две тройки и два пробива на шуменските гардове разликата бе намалена на 12 точки – 26:38, като при този резултат дойде и края на първото полувреме.

След почивката отборът на Тунджа излезе крайно мотивиран да си тръгне с победата. От първата минута ямболии играеха здрава преса на цяло игрище, затруднявайки изнасянето на топката на нашите кадети. Тактиката даде резултата и само за две минути разликата отново стигна 18 точки – 28:46. Шуменските кадети обаче показаха характер, започнаха да раздават добре топката и пресата на Тунджа бе разбита, а нашият тим отбеляза няколко коша след бързи атаки, сваляйки разликата под 10 точки. В края на третата четвърт и двата отбора направиха поредица от пропуски като Тунджа все пак вкара последната си възможност за кош и частта завърши наравно 15:15. Последната четвърт започна с нова преса за Тунджа, която този път даде по-добри резултати. Нашият тим направи грешки в подаванията при изнасяне на топката в предно поле. Гостите се възползваха максимално и вкараха няколко лесни коша, за да излязат напред с 20 точки. Шумен отново намери начин да разбие пресата на Ямбол с хубави комбинации и подавания на нашия гард. Отборът ни вкара три лесни коша, но в тези минути Тунджа показа отлична стрелба от далечно разстояние. Гостите вкараха три тройки и увеличиха още преднината си. В последните минути двата отбора доиграваха мача, а последния съдийски сигнал дойде при 27 точки преднина за Тунджа – 82:55.

Предстои последен мач от втората фаза на първенството между Берое и Чардафон Орловец, след който ще стане ясна програмата за третата фаза. Следете сайта ни и Фейсбук страницата на клуба, за програмата на кадетите в трета фаза на Елитна група – Изток.