Кадети(16): Шумен записа важен успех като гост във Варна

Шуменските кадети записаха важен успех като гост в мач от 9 кръг на Елитна група – Изток. Шуменци се наложиха с 69:66 над Стар Баскет в зала „Елин Пелин“ в морската ни столица. С тази победа Шумен дели 4 място с бургаския Черноморец. И двата отбора са с 5 победи и 3 загуби, Стар Баскет пък са пети с 4 победи и 5 загуби.

Двубоят започна изключително силно и за двата отбора, които показаха много хубав баскетбол в първата четвърт. Тя бе равностойна, а резултатът се движеше наравно през почти цялата част. Шумен изигра последните няколко минути по-добре и поведе с 4-5 точки, но в самия край Стар Баскет намали до минимум изоставането си – 22:24 за гостите. Втората четвърт бе за домакините, които показаха много по-добра и агресивна защита. Те обърнаха резултата в своя полза още в началото на частта. Шумен много трудно стигаше до възможност да добра стрелба, а Стар баскет реализира отворилите се възможности и се оттегли на почивка с преднина от 5 точки.

Второто полувреме започна с по-добра игра за Стар баскет, които отново разчитаха на по-добра защита и в средата на третата част те имаха аванс от 10 точки. Тогава обаче шуменските момчета се сетиха как се играе в нападение и отново започнаха да бележат. Защитата на гостите също бе отлична и разликата започна бързо да се топи, като след 30 минути игра бе едва 2 точки в полза на варненци. Последната четвърт бе много равностойна. Двата отбора знаеха, че не могат да допускат елементарни грешки и да дават лесни кошове на противника. Ключът в тези минути бе защитата и добрата борба под кошовете. Точно в тези компоненти на играта Шумен показа по-добри качества и успя да обърне резултата в своя полза. Преднината на шуменските кадети обаче бе минимална и в края на мача Стар баскет имаха възможност да изравнят, но шуменци удържаха и се поздравиха с победа – 69:66.

В следващия кръг Шумен излиза срещу прекия си конкурент за 3 място – Черноморец Бургас. Мачът е в шуменската зала „Младост“ от 12.00 ч. на 19 март.