Кадети(16): Шумен записа победа в последния турнир от заключителния етап

Кадетите на Шумен до 16 години записаха победа в заключителния етап на Елитна група Изток. На последния турнир от този етап, който се проведе в Бургас и определи крайното класиране, шуменци отстъпиха в първия мач на Делфин с 44:64, но победиха във втория двубой Черноморец с 82:53.

Първият двубой срещу Делфин Бургас започна трудно за кадетите на Шумен. Стрелбата не се получаваше, борбите под двата коша, също бяха в голяма част от случаите в полза на домакините и те закономерно спечелиха първата част с 19:11. Втората шуменска петица се представи доста по-равностойно. В защита играехме на ниво, но за съжаление отново нападението бе слабата част от играта ни и Делфин спечели и тази четвърт с 12:9. През третата четвърт Делфин продължи да показва по-добра игра и я  спечели убедително с 19:7. В последната част Шумен се мобилизира и показа, че може да играе и добър баскетбол. Нашият тим спечели четвъртата част със 17:14, но разликата в полза на Делфин бе твърде голяма и те се поздравиха с победата – 64:44.

Вторият мач, който се игра на следващия ден ни противопостави на Черноморец Бургас. Шуменци бяха окрилени от последната добра четвърт срещу Делфин и влязоха в мача отлично. Стрелбата ни се получаваше и реализирахме по-голяма част от изстрелите през първата четвърт. Защитата също бе на най-високо ниво и закономерно Шумен спечели първата четвърт с 25:6. Втората шуменска петица показа още по-добра игра в нападение. Нямаше позиция, от която шуменци да не реализираха през втората четвърт и продължихме да трупаме преднина, печелейки частта с 32:17. През второто полувреме логично последва леко отпускане в шуменските редици, особено в защита. Черноморец показа, че са добър отбор и не трябва да бъде подценяван, печелейки третата част с 20:14. В последната четвърт обаче кадетите на Шумен показаха характер, изиграха частта с пределна концентрация в защита и запазиха аванса си, като дори го увеличиха с точка за крайното – 82:53.

Шумен остана предпоследен в Източния регион с 1 победа и 12 загуби, която означава, че няма да се класира директно за купата на БФБ и финалите на републиканско първенство.