Кадети(16): Шумен направи решаваща крачка за спечелване на второто място в Елитна група – Изток

Кадетите на Шумен до 16 г. спечелиха един от най-важните си двубои този сезон – домакинството срещу Черноморец Бургас – един от директните съперници за второ място в Елитна група – Изток. В отложен мач от 10 кръг шуменци победиха бургаския тим с 86:53 и вече имат 9 победи- една повече от съперника си. Черно море Тича също има шанс за второто място, но варненци трябва да победят – лидера Дунав Русе, който до момента няма загуба.

Срещата днес започна равностойно, но Шумен постепенно започна да вземе превес с по-точна стрелба от далеч. Защитата на първата шуменска петица също се представяше по-добре и след 10 минути игра домакините поведоха с 11 точки – 24:13. Вторите петици на двата отбора също започнаха равностойно и разликата се запази 10-11 точки през голяма част от втората четвърт. Защитата на Шумен отново показа по-голяма ефективност и в края на частта разликата започна отново да се качва в полза на домакините. На почивката златисто-зелените имаха аванс от 18 точки – 42:24.

Шумен започна второто полувреме изключително мотивирано и в голяма част от третия период продължи да води играта. Шуменската защита отново позволи на съперника да отбележи само 11 точки. Кадетите от Шумен продължиха с отличния процент в стрелбата от дистанция и авансът им рязко скочи до 34 точки след 30 минути игра. В последната част и двата отбора намалиха темпото, домакините не продължиха с агресивната защита и Черноморец показа, че има потенциал и в нападение, вземайки последната четвърт с 18:17, което запази разлика от над 30 точки в полза на Шумен.

Кръг преди края Шумен излезе на второто място с актив от 9 победи и 4 загуби. Трети са Черно море Тича, които също имат 9 победи, но са и с мач по-малко. Черноморец остава на 4 място във временното класиране. Последният двубой на Шумен е срещу другия бургаски отбор – Делфин. Мачът ще се играе в бургаската зала „Бойчо Брънзов“ на 21 май от 12.00 ч.