Кадети(16): Шумен отново загуби във Варна

Кадетите на БК Шумен загубиха отложения мач от 12 кръг на Елитна група – Изток. Нашият тим отстъпи на Черно море Тича във Варна със 130:45. Нашият тим е пети във временното класиране и в двата си мача до края на надпреварата трябва да запише поне един успех, за да го задържи. Варненци пък са първи в класирането с 12 победи от 13 мача.

Мачът започна ударно за домакините, които с три бързи атаки и точен изстрел от тройката поведоха с 9:0. Нашият тим успя да влезе в мача едва две минути след началото му и отбеляза на свой ред два бързи коша. Първата петица на домакините имаше чувствително предимство в подкошието и го използва умело в тази първа четвърт. Нова поредица на Тича бързо качи резултата над 15 точки. Шумен показваше бърза игра и успяваше да изнесе топката в предно поле въпреки пресата на „моряците“. За съжаление изстрелите на нашите кадети рядко влизаха в коша. От своя страна нападението на варненци бе под пара и продължи да увеличава аванса си стигайки 32 точки в края на първата част. Втората петица на Шумен започна с двама 14-годишни поради многото контузии и заболявания, които мъчат шуменските кадети почти цял сезон. Черно море се възползва от този факт и често пробивите на варненци минаваха именно през гардовете, които превъзхождаха физически нашата гардова двойка. Нападението на Шумен също страдаше – за цялата втора част нашият тим вкара едва две точки, но пробивите просто нямаше как да минат през високите центрова на Тича, а далечните стрелби не влизаха. Краят на първото полувреме дойде при 66:12 в полза на домакините.

Второто полувреме отново започна по-добре за „моряците“, но сборната петица на Шумен показа характер и изненада публиката дошла на националния празник на България. Шуменци показаха по-точен мерник при стрелбата от далечно разстояние, а и пробивите започнаха да се получават. До средата на третата част се играеше кош за кош. Треньорът на Варна обаче бе решил да запише убедителен успех и върна пресата на цяло игрище, което отново затрудни нашите кадети. Поредица от бързи атаки качи разликата над 70 точки. Последната четвърт мачът се доиграваше и двата отбора бяха с резервите на терена, което бе причината за спад в качеството на игра. Последния съдийски сигнал дойде при 130:45 в полза на Черно море.

Следващия двубой на шуменските кадети е срещу другия лидер в групата – Тунджа Ямбол. Отборът от града на Тунджа има идентични показатели с тези на Черно море – 12 победи и само една загуба. Мачът е насрочен за 10.03.2019 от 12.00ч в зала „Младост“ в Шумен.