Кадети(16): Шумен се противопостави на ЦСКА само в две четвърти

Кадетите на БК Шумен загубиха първия бараж за класиране на финалите на републиканско първенство. Нашият тим отстъпи като домакин на ЦСКА София с 52:82 и намали до минимум шансовете си за класиране. Шумен изигра равностойни втора и трета четвърт, но софиянци се наложиха убедително в последната част и си осигуриха комфортен аванс преди реванша.

Мачът започна със силна игра на гостите, които се възползваха от нервната игра на шуменци и поведоха с 11:2. След взетия тайм-аут, нашият тим заигра доста по-добре, а активната ни защита помогна да върнем 4 точки от пасива си. В средата на първата четвърт мачът бе равностоен и отборите си размениха по няколко коша. В самия край обаче шуменци заредиха пропуски под коша на ЦСКА, а бързите атаки на „армейците“ им помогнаха да увеличат преднината си до 14 точки преди началото на втората част. През втората част Шумен влезе по-добре и успя да намали изоставането си с 5 точки, още в самото начало. Гостите обаче реагираха бързо и преднината се върна до 14 точки. Вторите петица на двата тима не показаха добра игра, допускайки множество грешки и пропуски. Това бе добре дошло за „червените“, които поддържаха преднината си. В края софиянци заиграха по-концентрирано и след серия от 6:0, успяха да спечелят частта с 13:7.

Второто полувреме Шумен се хвърли да обръща мача. Нашият тим печелеше по-голяма част от борбите под коша, а в нападение, разиграващият гард на шуменци показа отлични умения в атака и постепенно свалихме преднината на гостите до 12 точки. ЦСКА изравни играта в края на частта, а в последните си две атаки успя да отбележи от лесни позиции и си осигури преднина от 16 точки преди четвъртата част. Последната четвърт започна с нови силни шуменски атаки и точни стрелби от тройката. ЦСКА обаче ги върна и разликата се запазваше 12-15 точки. Шуменските титуляри се поизмориха, а софиянци само това чакаха. След серия бързи атаки, преднината им скочи до 20 точки. В последните пет минути нашият тим сякаш се обезвери от голямата преднина и позволи на „червените“ да реализират почти всичките си нападения. Разликата скочи до 30 точки, а софиянци си осигуриха лесен реванш след два дни. Последната сирена дойде при 52:82 в полза на ЦСКА.

Реваншът е на 23.05 в София от 15.00ч и въпреки, че реваншът се очертава протоколен се надяваме шуменските кадети да излязат мотивирани и с нагласата да покажат, че могат много по-вече.