ФИНАЛИ КАДЕТИ (16): Шумен – Академик София 43:78

БК Шумен претърпя трета загуба в група Б от финалите на републиканското първенство за кадети. Нашият тим отстъпи на фаворита в групата Академик София с 43:78. Изненадващата загуба на Тунджа Ямбол от Академик Пловдив в последния мач от груповата фаза пък предизвика въртележка в групата и потърпевш се оказа Шумен, който завърши предпоследно място и вместо да се борим за местата от 5-о до 8-о утре, нашият тим се изправя срещу Делфин Бургас в борбата за 9-12 място.

Двубоят започна добре за Шумен и след два коша на Николов и Сали поведохме с 4:0 последва обаче силна серия на Академик от 10:0, която обърна двубоя. Минута преди края на първата част Академик водеше с 8 точки, но нашият тим изигра няколко добри защити, което ни помогна да отбележим лесни кошове и да съкратим преднината на софиянци до 3 точки. Втората четвърт се оказа ключова за изхода на мача. Втората петица на Академик надигра тотално нашата втора петица и след серия от 19:3, „академиците“ тотално прекършиха нашият тим.

Второто полувреме мачът просто се доиграваше, като очевидно и двата отбора бяха демотивирани – нашият тим от това, че Тунджа удари едно рамо на Академик Пловдив, а софиянци явно искаха да запазят сили за решителните битки за титлата. Академик продължи да трупа преднина, възползвайки се от елементарни грешки на Шумен и в крайна сметка затвори мача при 35 точки преднина.

Утре от 15.15 часа нашият тим се изправя срещу Делфин Бургас в мач за попадане на финала за 9-10 място. При победа Шумен ще играе с победителя от двубоя между Шампион 2006 и Видабаскет. Финалната четворка пък затвориха отборите на Академик София, Буба Баскет, които се срещат един срещу друг в първия полуфинал, а другия полуфинал е между Доростол Силистра и Черно море Порт Варна.