Кадетки (16): Шумен с две престижни победи на третия турнир в регион „Изток“

Кадетките на Шумен до 16 г. записаха две победи на третия турнир в I Дивизия, регион „Изток“. Турнирът се проведе в шуменската зала „Младост“, а шуменки записа успехи над Вихър Айтос с 41:18 и над местния съперник – Светкавица Търговище с 80:69. Това е и първа загуба за Светкавица в надпреварата. Отборът на Търговище може да се похвали с момичета част от националния отбор, затова тази победа е изключително престижна и важна за шуменските кадетки.

В първия мач Шумен се изправи срещу Вихър Айтос. Двубоят не започна по най-желания начин за нашите момичета. Твърде много пропуски и грешки на шуменки в първата четвърт позволиха на гостенките от Айтос да вземат крехка преднина. През втората четвърт обаче нашият тим се събуди и заигра баскетбола, който всички очакват. Въпреки, че стрелбите на нашият тим отново влизаха трудно, защитата ни си свърши работата и на почивката Шумен водеше с 9 точки. През второто полувреме кадетките ни продължиха да вдигат оборотите и да бележат, за 16:8 в третата четвърт. В последната част Шумен хвърли всички усилия в защита и дори успя да увеличи преднината си за победа с 41:18.

Вторият двубой започна напълно неочаквано и шокиращо за всички, разбиращи от баскетбол в женското направление. Шуменският тим надиграваше тотално отбора на Светкавица по всички показатели от началото на мача. Кадетките от Търговище показаха качествата си и бележеха трудни кошове, но още по-добре се представяше Шумен. Нашият тим демонстрира отличен процент стрелба зад линията за три точки и взе първата четвърт с 29:22. Светкавица затегна редиците през втората четвърт и не позволяваше отворени стрелби, както през първите 10 минути. Нашият тим обаче също отговори с добра защита и въпреки, че изгуби втората част с 13:15 се оттегли на почивка с преднина. Това сякаш вдъхна повече увереност на шуменски и през второто полувреме те продължиха да играят силно с добър процент отбелязани стрелби от далеч. Нашият тим увеличи преднината си с 3 точки след 30 минути игра. В последната четвърт зоновата защита на Шумен си свърши работата и ограничи максимално нападението на гостенките. Шуменските гардове се справиха и с пресата на отбора на Търговище и продължи да трупа точки в актива си, за да спечели мача с 80:69.

Следващият турнир ще се проведе на 10 март в Търговище. Съперници на Шумен в него ще са отборите на Спартак Плевен и Ънстопабъл Добрич.