Кадетки(16): Шумен записа победа и загуба в първия турнир

Кадетките на Шумен до 16 г. започнаха с победа и загуба участието си в първенството на I Дивизия – зона „Изток“. На първия турнир провел се в Търговище нашият им отстъпи в първия си мач срещу Светкавица Търговище с 33:57, но във втория мач победи Вихър Айтос с 46:24.

Двубоят срещу Светкавица започна с много агресивна игра на домакините, които се възползваха от по-добрата си защита и започнаха да трупат аванс още в началото. Шуменки се опитаха да се върнат, но до края на първата четвърт Светкавица отвори преднина от 9 точки – 17:8. Втората шуменска петица предложи много по-добра игра в защита, но Светкавица също се справяше добре в опазването на коша си. Домакините качиха с още 3 точки преднината си преди почивката. В третата четвърт Светкавица отново заигра много агресивно с бързи нападения и авансът им продължи да расте. Търговлийки взеха третата част с 16:8 и въпреки опитите на Шумен да направи дори частично връщане в мача, кадетките на Светкавица се справиха в защита като дори спечелиха и последната четвърт с 13:8.

Вторият двубой срещу Вихър Айтос започна по-добре за Шумен. Нашите баскетболистки си бяха взели бележки от мача със Светкавица и на свой ред предложиха много силна защита, лимитирайки отбора от Айтос до едва 4 точки в първата четвърт, докато шуменки квараха 11. През втората част Шумен продължи да играе по-добре от съперника в нападение, вземайки и втората чевтрът с 16:6. След подновяване на играта за второто полувреме в редиците на Шумен сякаш имаше отпускане, от което се възползваха кадетктие на Айтос и започнаха да топят изоставането си от първото полувреме. В последната четвърт обаче шуменските момичета отново показаха максимална концентрация и раздаване в защита, разликата отново се качи над 10 точки в тяхна полза и затворха мача с победа – 46:24.

Вторият турнир в региона ще се състои на 10 декември и Шумен ще е домакин в зала „Младост“. Нашият тим ще се изправи срещу Ънстопабъл Добрич и Спартак Плевен.