Момичета (12): Добро представяне в първия турнир от заключителния етап

Момичетата до 12 г. на БК Шумен започнаха участието си в заключителния етап на регион „Добруджа и Мизия“ с победа и загуба на първия турнир провел се в Русе. Нашият тим записа убедителна победа срещу отбора на Зограф Трявна с 48:17 и бе на една четвърт от поднасянето на изненада срещу фаворита Дунав Русе, но в крайна сметка загуби с 50:64.

В първия двубой срещу Зограф Трявна нашите момиче се представиха отлично от самото начало. Много дисциплинирана игра в защита, хубави бързи атаки и лесни кошове бяха основното оръжие на шуменки през първата четвърт. Втората петица на треньора Милчо Колев също игра добре и разликата продължи да се качва, като до полувремето водехме с 20 точки. През третата четвърт затвърдихме преимуществото си и не позволихме на противничките да си помислят, че могат да обърнат мача. Спад дойде в последната четвърт, но това бе очаквано, тъй като нашите пестяха сили за втория мач от турнира срещу домакина и фаворит за спечелване на региона – Дунав Русе.

Двубоят срещу Дунав не започна по най-добрия начин за Шумен. Нашите момиче не успяха да покажат същата добра защита, като в първата среща срещу Трявна и домакините поведоха с 6 точки. Втората петица на Шумен игра равностойно срещу вторите пет на Дунав, въпреки че русенки показаха по-добра защита. Огромното желание на нашите момичета и раздаване по цялото игрище обаче не позволиха на Дунав да увеличи разликата и се оттеглихме на полувремето със само 6 точки пасив. Третата четвърт започна с вдъхновена игра на първата шуменска петица, която явно пречупи притеснението и след чудесни отигравания в нападение обърнахме резултата в наша полза. Защитата също бе на познатото ниво, тя ни помогна да лимитираме Дунав в атака и те вкараха само 8 точки. Шумен поведе с 6 точки преди четвъртата част. Последната четвърт обаче се оказа решаваща. Русенки с много добра преса и здрава, на моменти груба защита, успяха да обърнат мача в своя полза. Баскетболистките от крайречния град показаха и много добри отигравания под коша, обираха почти всички борби и бележеха от лесни позиции. Домакините бързо обърнаха резултата и поведоха с 8 точки, което пречупи нашите и до края не успяхме да се върнем в мача. Финалната сирена прозвуча при 50:64 в полза на Дунав.

Следващият турнир е на 04.03.2018 в Търговище и нашите момичета излизат срещу отборите на Светкавица Търговище и Черно море Одесос (когото вече победихме два пъти през редовния сезон в регион „Добруджа“).