Момичета(12): Шумен отстъпи на Дунав, но победи Доростол в първия турнир от заключителната фаза

Най-малките баскетболистки на БК Шумен – момичетата до 12г. започнаха с победа и загуба в заключителната фаза на първенството в регион „Добруджа“ за разпределяне на местата от 1 до 5. Момичетата, които играха днес, се раздадоха до краен предел и победиха Доростол Силистра с 44:34, като преди това отстъпиха очаквано на фаворита Дунав Русе с 12:78.

В първия мач за деня Шумен се изправи срещу Дунав Русе, отбор който още преди началото на заключителната фаза в региона бе доказал своите отлични качества. Момичетата от Русе започнаха двубоя на пълни обороти и след отлична защита през първата четвърт си осигуриха двуцифрена преднина. Шуменки се опитаха да се противопоставят, но физически превъзхождащите ни русенки печелеха в почти всички елементи от играта и до полувремето разликата бе скочила до почти 30 точки. През второто полувреме Шумен започна по-добре, което може би се дължеше и на леко отпускане в редиците на Дунав, но това не продължи дълго и след края на вторите 20 минути отборът от Русе се поздрави с категорична победа 78:12.

Въпреки загубата в първия мач, нашите момичета бяха решени на всичко да спечелят втория мач срещу Доростол Силистра. Мачът започна по-добре за нашия тим и след добри атаки успяхме да поведем с 8 точки. Балансираният отбор на Доростол обаче бързо отговори на предизвикателството и след добра серия се върна в мача. Втората петица на Шумен също влезе остро в срещата и след добри първи пет минути разликата достигна 10 точки в наша полза. Както през първата част, така и в тази силистренки намериха сили и изравниха резултата. През второто полувреме двата отбора се захапаха здраво. Защитата и борбата под коша доминираха, всеки се стремеше да вземе надмощие. Съдийската биргада не желаеше да се стига до по-груба игра и „нашари“ двата отбора с фаулове, като за съжаление плеймейкърката на Шумен трябваше да напусне с 5 лични нарушения. Въпреки това нашият тим удържаше резултата в тази трета четвърт. Последната четвърт започна с нова отлична серия на втората шуменска петица. Момичетата играеха отлично и в защита, и в нападение, което ни даде аванс от 6 точки. До края на мача нашите момичета играеха сърцато и дори успяха да увеличат преднината си, за да се поздравят в края с победа – 44:34.

Решаващите мачове за шуменските момичета предстоят на следващия турнир, който ще се проведе на 20.03.2019 в Русе. Нашият тим ще се изправи срещу силните отбори на Черно море Одесос и Светкавица Търговище.