Момичета(14): Шумен с две загуби в първия турнир от заключителния етап

Момичетата на Шумен до 14 г. записаха две загуби на първия турнир от заключителния етап 1/5 място, регион „Добруджа“, провел се днес в Силистра. Нашият тим отстъпи на Дунав Русе с 36:63 и на Светкавица Търговище с 36:55. Трябва обаче да отбележим, че отборът ни показа видимо израстване в играта си, а това си личи и от резултатите – напомняме, че през първия полусезон също загубихме от тези противници, но с доста по-голяма разлика.

Първият двубой на шуменки бе срещу фаворита за спечелване на региона – Дунав Русе. Нашите момичета не започнаха добре и по-опитният отбор от Русе се възползва. Дунав отбеляза голяма част от своите атаки в първата четвърт и закономерно поведе с добра разлика – 22:7. Втората четвърт също бе доминирана от втората петица на русенки. Те играеха много по-добре в защита, което затрудняваше максимално шуменки в опитите им да вкарат кош. През второто полувреме Шумен се поокопити, момичетата се бяха отърсили от притеснението в началото на двубоя и логично нашите баскетболистки започнаха да бележат по-често. Дунав обаче не се притесни и също играеше добре в нападение, което им позволи да увеличи аванса си до 31 точки. В последната четвърт Шумен вече нямаше какво да губи и заигра много по-уверено. Нашите момичета спечелиха последната четвърт с 10:6. Представянето ни в този мач все пак бе по-добро, отколкото в мача през есента, когато загубихме с 58:19.

Вторият двубой ни срещна с друг познат съперник – Светкавица Търговище. Шумен загуби двубоя през есента с 36:71 и нашите момичета имаше за какво да си връщат. За съжаление, както в срещата с Дунав, така и в този мач шуменки започнаха сковано. Много пропуски и грешки за нашите момичета, а баскетболистките от Търговище си вкарваха стрелбите и още след първата четвърт поведоха с двуцифрен аванс. Втората четвърт продължи с по-добра игра за „светкавиците“, но Шумен показа признаци на подобрение, което донесе и самочувствие за нашия отбор. През второто полувреме шуменските момичета вече бяха счупили гипса и играеха значително по-добре, както в защита, така и в нападение. Отборът ни спечели третата четвърт с 12:8 и четвъртата със 17:11, но това не бе достатъчно да намалим изоставането от първото полувреме и двубоят завърши с победа за Светкавица – 36:55.

Вторият турнир от заключителния етап ще се проведе в Русе на 8 март, а съперници на шуменки там ще са Доростол Силистра и Черно море Одесос.

снимка: архив на BGBasket.com