Момчета(14): Драма, продължение и загуба от Черно море в Шумен

Момчетата на БК Шумен загубиха срещата си от 4 кръг на Елитна група – Североизток от Черно море Тича с 80:90. Двата отбора изиграха уникален мач, който не можа да се реши в редовното време и след 71:71 се игра продължение, в което варненци показаха се оказаха физически по-издръжливия отбор и се поздравиха с победата.

Мачът започна със здрава защитна битка. И двата отбора хвърляха повече сили в защита, а точките и дори изстрелите към коша бяха рядкост. Първата петица на Шумен поддържаше крехка преднина от 1-2 точки през почти цялата първа част. В последните две минути пресата на нашия тим започна да дава резултат и след поредица от няколко откраднати топки успяхме да се откъснем със 7 точки. Първите пет от Варна обаче реагираха и в самия край на първата част успяха след няколко точни стрелби от средно разстояние да се върнат на само точка зад нас – 14:13. Втората петица на Шумен продължи с преса по целия терен, като се опитваше да затрудни максимално изнасянето на топката от варненци. В първата половина на втората четвърт тази тактика сполучи. Шуменци отново записаха няколко поредни откраднати топки и лесни кошове на бърза атака. Разликата отново се качи до 7 точки в наша полза. В средата на частта обаче „моряците“ разгадаха пресата ни и започнаха да я разбиват. Тича се възползва и от грешки в шуменското нападение и успя да обърне резултата в своя полза. До края на частта нашият тим извърши и повече нарушения, което пращаше често играчи от Черно море на линията. Варненци успяха на свой ред да направят преднина от 7 точки преди началото на второто полувреме – 26:33.

Второто полувреме започна с нови силни минути за Черно море, които след няколко точни стрелби поведоха с 11 точки. Шумен изравни играта в средата на частта и отново разбиваше ритъма на гостите с преса. За съжаление много пропуски на нашите момчета при стрелбата не ни позволяваше да стопим разликата. Това все пак стана в сами край на третата част, когато два точни изстрела от тройката върнаха Шумен на само 4 точки от гостите. Последната четвърт започна с нова силна игра на Черно море. Високите играчи на Тича спираха с лекота пробивите на нашия тим. Нападението на „моряците“ пък бе по-ефективно и разликата отново скочи над 10 точки в тяхна полза. В самия край на мача момчетата на Янко Янков проявиха страхотен характер и борбеност. Нашият тим захапа яко противника и въпреки, че не оставаше много до края на редовното време, чрез точна стрелба от тройката и бързи кошове след откраднати топки изравнихме резултата 71:71. Тича пробваха един последен изстрели преди сирената, но попадение нямаше и мачът влезе в продължение.

Продължението започна повече от добре за варненци. Тройка, успешен пробив и два точни наказателни бързо им дадоха аванс от 7 точки. Шумен обаче отговори моментално, два хубави пробива намалиха изоставането ни до 3 точки. Тича се възползва от агресивната защита на Шумен и успяваше да праща свои играчи на линията за наказателен. Шумен пък отговаряше с хубави комбинации в нападение и кошове от пробиви. Разликата се задържаше 3 точки. В последната минута на продължението обаче варненци отново вкара тройка, а и почти всеки техен опит за кош биваше успешен. В тези минути си личеше, че те бяха физически по-подготвения отбор. Разликата скочи до 10 точки и Черно море се поздрави с победа – 80:90.

В следващия си мач Шумен гостува на Дунав. Срещата е на 28.11.2019 от 09.30 сутринта в Русе.

Снимка: Калоян Николов