Интервю с Андрей Джамбазов

Андрей Джамбазов е вече трети сезон част от мъжката формация на БК Шумен. Този сезон той записва по 13.5 минути средно мач на позицията тежко крило. За незапознатите, Андрей Джамбазов е продукт на школата на БК Шумен и е минал през всички нива в клуба. А през този сезон освен като състезател в мъжкия отбор, той се подвизава и на поста треньор на Момчета (12). За предстоящия първи турнир за сезона на момчета (12), който ще се проведе този петък 13.11. в шуменската зала „Младост“ той даде интервю за нашия сайт:

 

БК Шумен: В петък 13.11. е първият турни за сезона на момчета (12). Нашият тим се изправя срещу два от най-стабилните отбори в регион „Добруджа“ – Черно море Порт и Доростол Силистра. Какви са Вашите очаквания?

Андрей Джамбазов: Искрено се надявам да направим два здрави мача както срещу Черно море, така и срещу отбора на Силистра. Искам да излязат момчетата, без притеснение и да покажат всичко, на което са способни и на което сме ги тренирали през тези месеци. За мен е важно да разкрият целия си потенциал.

БК Шумен: За най-малките като че ли е по-важно да покажат наученото и да натрупат опит в тези мачове, а не толкова резултата. Все пак има ли някои момчета, които се отличават от другите и които да поведат отбора към победа?

Андрей Джамбазов: В моя отбор няма незаменими играчи, всеки се бори за мястото си и няма някой, на който мястото да му е гарантирано. Разбира се има няколко момчета, които се отличават със своите качества от другите. Те тренират и с по-големите, 14-годишните и съответно имат предимство пред останалите от гледна точка на опит, на самочувствие, имат и повече мачове в сравнение с другите. Но точно от тях очаквам да бъдат лидери на игрището и да оправдаят доверието. Ако не успеят да го направят има други момчета, които се трудят и които ще заемат тяхното място.

БК Шумен: В този ред на мисли, какви са целите пред отбора и какви резултати преследвате този сезон. Да, знаем че победите и класиранията не са най-важни на този етап и все пак отбора трябва да преследва някакви цели?

Андрей Джамбазов: В момента баскетболен клуб Шумен има една основна цел: във всяка една възраст да се наложи един стил на игра, който да бъде печеливш – да се играе здраво в защита и да се играе бърз баскетбол. Моят отбор ще проповядва точно такъв стил на игра и ще се опитваме да го показваме на игрището всеки мач. Целта ми е да виждам подобрение и развитие на момчетата с всеки изминал мач, да израстват като баскетболисти и да успяват да показват стила на игра, който изискваме от тях.

БК Шумен: Какво е Вашето виждане за развитието на баскетбола в град Шумен?

Андрей Джамбазов: Амиии… аз повече от 20 години съм на баскетболния терен и още от времето, когато отборът на Шумен носеше името Фикосота съм привърженик на този клуб. Гледах и се радвах на успехите на тогавашния легендарен отбор с имена като Любомир Амиорков, Илиян Йорданов, Даниел Димитров, Иван Ценов, Петър Петров, Хрисимир Димитров… не бих могъл да ги изредя всички… Това, което се надявам искрено е да мога да помогна, освен като играч на сегашния мъжки отбор, но вече и като треньор в клуба, да възвърнем тази слава и добрата игра. Да покажем, че Шумен е баскетболен град и мястото му е сред водещите отбори в региона, защо не и в страната.

БК Шумен: Каква подкрепа очаквате от шуменските фенове на баскетбола и обществеността в града?

Андрей Джамбазов: Ами очаквам да бъдат търпеливи, по-скоро се надявам да са търпеливи, особено към най-малките състезатели. Също така се надявам, че ще оценят труда и постиженията им и няма да спират да ги подкрепят. Иска ми се в града все повече да се говори за баскетбол и за успехите на клуба – не само на мъжкия отбор, но на всички възрастови групи, а в другите градове да всяваме страх и респект с играта си.