Момчета (12): Без финали на републиканско този сезон

Момчетата на БК Шумен до 12 години останаха извън финалите на републиканско първенство този сезон след като записаха три загуби на квалификационния турнир в Троян, състоял се на 29 и 30 април. Шуменци загубиха последователно от Чавдар Троян с 42:58, от Етър 49 Велико Търново с 51:53 и от ЦСКА София с 53:65. Победител в групата стана отбора на „армейците“, който постигна три победи, а втори изненадващо се наредиха момчетата на Етър 49, които в последния двубой победиха Чавдар Троян със 74:64. Така ЦСКА и Етър 49 се класират на финалите, а Шумен и Чавдар ще трябва да тренират по-здраво през лятната подготовка, за да могат догодина да се представят по-добре.

В първия двубой срещу отбора на Чавдар Троян момчетата на Шумен започнаха много плахо, изтърваха голяма част от възможностите в нападение, докато домакините от Троян не изпускаха в своите атаки и за една четвърт отвориха разлика от 13 точки. През втората четвърт нашият тим се стегна и заигра по-равностойно, но разликата се поддържаше в границите на 10-на точки, а нападението на Чавдар продължаваше да работи ефективно. През второто полувреме играта продължи в същото темпо, двата отбора играеха равностойно един на друг, но разликата от 12 точки за домакините им даваше повече самочувствие и увереност. В самия край на мача, момчетата от Троян затегнаха защитата и затвориха мача при 16 точки преднина 58:42.

Вторият двубой на Шумен срещу Етър 49 бе страхотен за наблюдаване. Както в предишния мач, шуменските момчета тръгнаха слабо и „болярите“ направиха разлика от 8 точки. В този мач, обаче шуменци успях да реагират по-добре, затегнаха защитата и след няколко откраднати топки, намалихме преднината. През второто полувреме сценарият се повтори. Етър на няколко пъти увеличаваха разликата до 10-на точки, но шуменските момчета играеха борбено и успяваха да смъкнат пасива до само 2-3 точки. В края на мача разликата бе 2 точки за Етър – 51:49, Шумен организира добра атака и със страхотен изстрел 12 секунди преди края нашите момчета изравниха – 51:51, търновци не се стъписаха и организираха светкавично нападение, в което успяха да си върнат преднината. В оставащите 5 секунди до края Шумен се опита отново да изравни резултата, но изстрела почти от центъра логично не върза и така „болярите“ от Етър 49 се поздравиха с инфарктна победа.

В последния мач срещу ЦСКА, когато вече беше ясно, че Шумен няма шансове за класиране, нашите момчета излязоха мотивирани да докажат, че все пак не са отбор за подценяване. Мачът започна добре за нашия тим и дори Шумен поведе със 22:19, но ЦСКА заигра страхотно в защита, а и след няколко спорни отсъждания, „червените“ направиха разлика от 10 точки – 32:22. От там до края на срещата не изпуснаха тази си преднина – 65:53 краен резултат за ЦСКА.

Всички резултати и класирането можете да видите в секция Резултати.