Момчета (12): Вторият отбор не успя да запише победа в първия турнир от заключителната фаза

Най-малките баскетболисти на БК Шумен започнаха с две загуби заключителната фаза в обединения регион „Добруджа и Мизия“. На първия турнир за разпределение на местата от 6 до 10 нашите загубиха последователно от Черно море Тича-2 с 35:70 и Чавдар Троян с 47:58. Все пак да не забравяме, че нашите момчета са с една година по-малки от своите съперниците (с изключение на Черно море Тича-2), така че загубите този сезон, се явяват домашно, с което трябва да сме готови за догодина.

Първият двубой за деня бе срещу Черно море Тича-2, противник, с когото вече бяхме играли два пъти през сезона и от когото загубихме и в двете срещи. Затова началото на срещата не бе учудващо за никого – малките варненци набързо поведоха със седем точки. Към средата на първата четвърт нашата първа петица се поокопити и започна да играе по-уверено, успя да вкара няколко от открилите се положения и не позволяваше на „моряците“ да направят преднината по-голяма. В края на частта обаче гостите успяха чрез пресата си на цяло игрище да откраднат няколко топки в предно поле и разликата бързо скочи до 14 точки – 7:21. Вторите петици на двата отбора показаха напълно идентичен сценарии – до средата на втората част играта бе равностойна, но здравата преса на Черно море принуждаваше нашите да грешат и логично разликата продължи да расте, до края на първото полувреме тя бе стигнала 2о точки в полза на гостите. Третата четвърт все пак предложи по-равностойна игра. Шуменци успяха някак да разгадаят пресата на варненци и се стояха добре на терена. Моряците бяха по-точни при своите нападения и авансът им продължи да расте. Последната част не предложи промени. Хубави бързи атаки за момчетата от Варна, докато шуменци грешаха или пропускаха в нападение. Логично краят на мача дойде при 35:70 в полза на Черно море-2.

Вторият двубой за деня бе срещу противник от зона Мизия – Чавдар Троян. Нашите излизаха за първи път срещу този противник. Момчетата от Троян са и с една година по-големи от вторият отбор на Шумен, съвсем логично Чавдар наложи превес в началото и поведе в резултата с 10:2. За разлика от първия мач, този път Шуменските момчета реагираха по-добре и след отлична игра в защита, стопиха разликата. Вторите петици на двата отбора повториха сценария – силно начало за троянци, които се откъснаха с 10 точки, но Шумен прояви характер и отново стопи разликата. За съжаление ново отпускане в накрая на полувремето, което позволи на съперника да накаже грешките ни, откъсвайки се с 14 точки преди почивката. Второто полувреме започна с равностойна игра. Двата отбора си размениха по няколко коша. В средата на третата част Шумен заигра доста по-добре в защита и съвсем логично започна до топи разликата, която достигна 7 точки. На втората петица на Шумен се падна частта да обръща срещата в последната четвърт. Но момчетата от Троян нямаха намерение да предават лесно мача. Няколко добри атаки в началото на частта и те пак качиха разликата до 12 точки. Шуменци също бележеха, но това не бе достатъчно. В средата на четвъртата част след пореден тайм-аут взет от нашето треньорско ръководство, на терена излезе сякаш преобразен отбор на Шумен. Нашите играеха много по-добре в защита, откраднаха половин дузина топки от съперника, започнаха да печелят и борбите под двата коша. Единственият проблем бе, че трудно бележихме. Все пак разликата започна бавно да се топи и достигна четири точки. В края на мача Чавдар намери сили да направи няколко силни защити, като и отбеляза при своите атаки, което отново увеличи преднината до 10 точки, а сирената дойде при 47:58 в тяхна полза.

Шумен ще има още две възможности да извоюва по-предно класиране на следващия турнир, който ще се проведе отново в шуменската зала „Младост“. Срещите са предвидени за 17.03.2018, а съперници на нашите ще са Етър Велико Търново и Ънстопабъл от Добрич.