Момчета 12 не успяха да се преборят за място на републиканското

Момчетата 12 на БК Шумен не успяха да си извоюват квота за финалите на републиканското първенство този сезон, след като на квалификационната зона провела се в Троян на 23.04 и 24.04, нашият тим регистрира три загуби и само една победа.

Още в първия ден нашият тим трябваше да се изправи срещу фаворитите. Началото бе дадено срещу ЦСКА София, които показаха много добри баскетболни достойнства и въпреки, че нашият тим показа на моменти доста добри качества бе надигран с 64:35. Софиянци показаха по-добра защита и съвсем логично ограничиха нашият тим до 35 точки, докато нападението им бе клас над това на Шумен и успеха дойде логично. Вторият мач за деня срещу Чавдар Троян бе решаващ, защото при загуба, шуменци губеха шанс за класиране. Мачът започна страхотно и след една четвърт, водени от Аксел и Никола, нашите натрупаха аванс от 8 точки – 17:9. За съжаление втората петица на нашият тим бе тотално надиграна от домакините и авансът ни бързо се стопи. През второто полувреме Андрей Джамбазов реши да раздели Аксел и Никола в двете петици, но това само помогна да Троян да задържат преднината си и да се поздравят с успех – 63:40.

През втория ден, нашият тим, вече загубил шансове за класиране излезе по-освободено и логично успя да запише успех над Славия София с 38:20 след доста добро второ полувреме. Вторият мач за деня срещу Чардафон Орловец бе само за престиж и нашият тим излезе мотивиран да се докаже. Първата ни петица изигра страхотна първа част и показа хубава, отборна игра, организираше добре нападенията си и реализира няколко атаки, основно чрез Аксел Кадир. Втората петица, обаче отново разочарова и габровци се възползваха. През второто полувреме сценария се повтори и Чардафон съвсем заслужено спечелиха с 54:30.

Можем да отчетем израстване на отбора в сравнение с първите мачове през сезона. Момчетата играят отборно и добре разиграват топката, организацията на атаките също е на ниво и успяваме да организираме хубави бързи атаки. За съжаление отстъпваме технически от другите отбори, което се оказва решаващо за тази възрастова група. Другият компонент, на който трябва да наблегнем е играта в защита. Надяваме се момчетата да тренират здраво това лято и догодина да докажат, че имат много по-добри баскетболни достойнства.