Момчета (12): Нови две загуби за първия отбор на последния турнир в Силистра

Първият отбор на БК Шумен записа две загуби на последния турнир от заключителния етап в обединените региони „Добруджа и Мизия“. Нашият тим се изправи в здрави битки срещу фаворитите в групата, Доростол Силистра и Черно море Тича. За съжаление и двата мача бяха загубени, но може да заявим със сигурност, че момчетата на БК Шумен имат израстване в играта си.

В първият двубой за деня се изправихме срещу борбения отбор на Доростол Силистра, от когото имахме две загуби в редовния сезон – 14:94 и 29:90. Днес, обаче нашите момчета показаха, че малко или много са скъсили разликата със съперника. Това се пролича най-добре в първата и третата четвърт, когато първите петици на двата отбора бяха на игрището. Шуменци играеха равностойно с противника и резултатът се движеше кош за кош. Защитата на нашия отбор също заслужаваше внимание, като ограничихме до едва 12 точки отбора на Силистра в първата четвърт. За съжаление втората петица показа слабости, особено в защита и при изнасянето на топката, от което се възползваха борбените момчета на Доростол и след множество откраднати топки успяваха да реализират лесни кошове, което пък доведе да откъсване в резултата. Друг компонент, в който младите шуменски баскетболисти отстъпваха бе борбата под кошовете. Много точки за Доростол след втори и трети шанс в нападение. В крайна сметка нова победа за отбора от Силистра с 80:40.

Вторият двубой бе срещу фаворита в групата Черно море Тича, от когото също записахме две тежки загуби в редовния сезон. Днешния мач също започна добре за варненци, които благодарение на гарда си Кристиян Попов, успяха да натрупат добра преднина. Варненският талант правеше всичко на терена, пробиви, далечни стрелби, борби в нападение, а в защита крадеше топки и раздаваше чадъри наляво и надясно. Добрата новина беше, че Виктор Златев с много активна защита на цяло игрище, успяваше да го затрудни максимално и все пак „моряците“ не натрупаха голяма преднина. Втората петица на Шумен излезе мотивирана да докаже, че може да се представи много по-добре и точно това се случи. Въпреки, че и вторите пет на отбора от Варна показаха страхотни умения, нашият тим не им позволи натрупат убийствена разлика както в предишните мачове помежду им. и отборите се оттеглиха на полувреме при „едва“ 26 точки преднина 15:41. Третата четвърт започна добре за Шумен и след два бързи коша намалихме преднината на варненци. Последва контузия на основния играч на „моряците“ след един зверски чадър, който той направи и за съжаление се наложи да напусне терена. Първата петица на Черно море не успяваше да намери играта си без своя лидер и много от нападение на варненци завършваха с грешка или пропуск. За съжаление шуменските момчета също пропуснаха един куп възможности под коша на „моряците“ и въпреки, че намалиха разликата до 17 точки, това съвсем не бе достатъчно. Сценарият от втората четвърт се повтори и в последната. По-обиграната втора петица на Черно море съвсем заслужено надигра нашата втора петица, като затвори мача при 27 точки преднина 68:41, резултат който отново показва, израстването на този отбор и надеждата, че ще може да мери сили с най-добрите.

Надпреварите в регион Добруджа за 12-годишните приключиха и сега чакаме да станат ясни зоналните квалификации за Финалите на републиканско първенство, за което ще се борят момчетата на БК Шумен. Черно море като победител в нашата зона ще бъде домакин на един от зоналните турнири, а Доростол ще ги придружат в същата зона като втори отбор. Следете нашия сайт и фейсбук страницата ни, за да разберете, в коя зона ще участва Шумен и програмата на отбора.