Момчета (12): Нови две загуби на първия отбор във Варна

Първият отбор на БК Шумен във възрастта до 12 години записа две нови загуби на втория турнир от група А в регион „Добруджа“. Шуменци загубиха последователно от Черно море Тича с 21:79 и от Доростол Силистра с 29:90. Така нашият тим остава последен в групата, където водачи са Доростол, Черно море са втори, а Дунав Русе заемат третото място.

В първият двубой за деня нашите момчета се изправиха срещу домакина на турнира Черно море Тича. Двата отбора не започнаха добре срещата и поредица от грешки задържаше резултата 4:1 за домакините след почти половин четвърт. След това обаче, те бързо натрупаха стабилна преднина от 18:2, която увеличиха дори още до края на частта. Втората четвърт играта не се промени особено като единствено по-слабата игра на варненци в нападение им попречи да натрупат дори още по-голяма преднина. Все пак те се оттеглиха на полувремето при преднина от 27 точки – 9:36. Второто полувреме започна отново с няколко коша на варненци, които се възползваха от многото грешки на Шумен при организиране на атаката. Двама от най-добрите играчи на „моряците“ бяха в тази петица и те наказваха почти всяка грешка на гостите. Основният проблем на шуменци бяха техническите грешки, които допускаха в нападение, така те даваха множество шансове на Черно море да организират бързи атаки и да бележат необезпокоявани. Частта завърши при 61:15 в полза на домакините. Последната четвърт също бе доминирана от варненските баскетболисти, които за разлика от съотборниците си от първата петица, не успяваха да бележат с лекота, но пък овладяваха много от пропуските си и след 4-5 допълнителни изстрела все пак намираха целта. До края резултатът набъбна до 79:21 и така Черно море записа втора победа в надпреварата.

Вторият двубой на Шумен бе срещу добре познат съперник – Доростол Силистра, от когото загубихме с 14:94 на предишния турнир месец по-рано. Първата четвърт на двубоя, обаче изглеждаше така сякаш на паркета бяха други отбори. Изключително силна игра на Шумен в защита и много добри нападения позволиха на нашия тим да излезе напред с 9:2. Силистренци все пак намериха сили да изравнят и дори поведоха с 9:11, две минути преди края на частта. Но Шумен отново затегна защитата и след няколко добри атаки пак излязохме начело. Частта завърши с преднина за Шумен 14:11. Вторите петици на двата отбора, обаче се оказа на съвсем различно ниво. Изключително здравата преса на цяло игрище от страна на Доростол (която трябва да признаем на моменти минаваше и в зонова) напълно затвори играта на Шуменци, които трудно изнасяха топката в предно поле. Само след 3 минути игра резултатът бе 14:21 в полза на силистренци. До края на полувремето преимуществото на Доростол се материализира в добра преднина 16:45. Третата четвърт отново бе равностойно, но вече си личеше, че ентусиазмът в играчите от Шумен бе изчезнал и желанието им за игра не бе на нивото от първата четвърт. В последната част сценария се повтори и втората петица на Доростол спечели убедително, за да затвори мача при 29:90. С победата силистренци запазиха първото място в класирането до последния турнир, който ще се проведе на 07.12.2016 в град Русе. Нашият тим ще търси първа победа срещу домакините от Дунав и отново срещу варненския Черно море Тича.