Момчета (12): Победа и загуба за Първия отбор във Варна

Първият отбор на БК Шумен във възрастта до 12 години, започна заключителния етап в регион „Добруджа и Мизия“ с победа и загуба. На първия турнир провел се във Варна днес, нашите момчета загубиха от Черно море Тича с 44:78, но във втория двубой играха здраво и победиха Дунав 2007 Русе с 58:43. Трябва да отбележим, че поради контузии и заболявания, някои от основните състезатели в този отбор на Шумен пропуснаха турнира.

Първият двубой, срещу отбора на домакините от Черно море Тича, започна равностойно. Стартовите петици на двата отбора играеха цяла първа четвърт кош за кош. Шуменци пазеха отлично съперника, но ръстовото предимство на варненци им позволяваше да обират много от борбите в нападение и да реализират от втора и трета възможност. Втората четвърт бе изцяло за домакините от Тича, които се възползваха максимално от високите си състезатели и натрупаха комфортна преднина. В началото на второто полувреме Шумен отново заигра позната добра защита. Поредица от откраднати топки позволи на нашите да стопят част от преднината на домакините. Агресивната защита обаче бе причина гардовете ни да натрупат фаулове. Резервите не се справиха със задачата да опазят противниковите плеймейкъри и логично преднината отново започна да расте в полза на Черно море. Последната четвърт бе доминирана от ръстовите играчи на „моряците“. Финалната сирена прозвуча при 78:44 в полза на Тича.

Вторият двубой за деня бе срещу спечелилият зона Мизия отбор на Дунав 2007 от Русе. Нашите момчета започнаха със здрав преса от самото начало на мача, което им помогна да излязат напред в резултата. Борбите отново бяха слабото място на нашия тим, а русенци успяваха да държат разликата минимална именно благодарение на по-добрата игра в подкошието. Втората петица на Шумен също изигра отлична четвърт – множество откраднати топки, бързи атаки и лесни кошове за нашите момчета, докато в защита не допускахме русенци да имат лесни стрелби. До края на първото полувреме разликата бе 9 точки в полза на Шумен. През второто полувреме сценария бе идентичен. Добрата игра на шуменските баскетболисти в защита не позволяваше на Дунав 2007 да бележат лесни точки. Нападението ни също се справяше добре и доста от атаките ни завършваха с кошове, особено добре през тази трета четвърт се представиха гардовете. Последната четвърт Шумен затвърди предимството си въпреки, че русенци се опитаха да наваксат част от пасива си с повече борби под кошовете. Сирената за край на мача дойде при 58:43 в полза на Шумен.

Предстои още един турнир в този регион, който ще определи крайното класиране. Той ще се проведе точно след месец в Силистра, а съперници на Шумен ще са домакините от Доростол и другият русенски отбор – Дунав 2016.