Момчета (12): Победа срещу Черно море Тича записа Шумен на последния турнир в група Б

Вторият отбор на БК Шумен при 12-годишните приключи участието си в заключителния етап на региони „Добруджа и Мизия“ с победа над втория отбор на Черно море Тича с 57:40, но и загуба с 47:57 от победителя в група Б на региона – Чавдар Троян. На провелия се турнир в зала „Младост“ в Шумен нашите момчета показаха хубава и борбена игра, но най-важното е че израстването на отбора воден от Янко Янков е видимо за всички специалисти. Така с 2 победи и 2 поражения вторият отбор на Шумен зае второто място в група Б, респективно 7 място в обединения регион „Добруджа и Мизия“.

Първият мач за деня бе срещу втория отбор на Черно море Тича, който включваше предимно четвъртокласници, точно както и нашия отбор. Припомняме ви, че през редовния сезон на регион „Добруджа“ загубихме от този противник с 28:61. Е, този път момчетата на Шумен-2 излязоха много по-мотивирани и решени да спечелят. Първата петица на шуменци започна колебливо, но до средата на първата четвърт отборът се поуспокои и намери ритъма си на игра. Момчетата започнаха да отбелязват възможностите си и резултатът след 10 минути бе равен 12:12. Втората петица също излезе много мотивирана и играеше равностойно с отбора на „моряците“. Резултатът вървеше кош за кош почти през цялата втора четвърт, но в последните 3 минути нашият отбор избухна и отвори разлика от 31:21.

Второто полувреме Шумен-2 бе още по-убедителен. Нашите момчета видяха, че дявола не е толкова черен и заиграха освободено. Пазеха страхотно по цялото игрище, успяваха да затварят противника и да не му позволяват лесни стрелби, Едно от най-силните оръжия в тези минути бе борбата под двата коша. Шумен успяваше да си вземе борбите в защита, докато в нападение ни се отваряха втора и трета възможност да атакуваме коша, именно благодарение на борбите. Последната четвърт след като поведоха с 20 точки разлика, шуменци се поотпуснаха и започнаха да правят елементарни грешки при разиграванията (някои от момчетата просто искаха да вкарат по още един кош). „Моряците“ намалиха част от пасива си, но все пак в заключителните минути Шумен се стегнаха и затвориха мача подобаващо 57:40. Първа победа над Черно море от много време насам.

Вторият двубой за деня бе срещу лидера в групата Чавдар Троян, който имаше три победи от три мача и този двубой щеше да определи първенеца в група Б на регионите „Добруджа и Мизия“. Троянци се показаха като много класен отбор от самото начало и бързо натрупаха комфортна разлика, нашият тим не успяваше да се противопостави на по-високите и по-здрави петокласници от Троян, което също изигра роля. Втората петица успя да влезе в мача по-добре и намали разликата от 10 точки на 6 след 3 минути игра, но Чавдар подобриха защитата, откраднаха няколко топки и в следващите 5 минути вдигнаха преднината до 15 точки. В самия край на частта Шумен намали до 11. Първата петица на Шумен също се опита да стопи аванса през третата четвърт, но борбата под коша и точките на бърза атака отиваха в актива на Чавдар. Последната четвърт Шумен изоставайки със 19 точки се хвърли да обръща мача и до някаква степен успя. Добрата защита и хубави пробиви в нападение, бяха главното оръжие на Шумен. Разликата 2 минути преди края бе стопена до едва 6 точки. Но в самия край троянци проявиха повече настойчивост и след две хубави атаки отново качиха разликата до 10 – 47:57 в тяхна полза, с което спечелиха и първото място в групата.