Момчета(12): Малко не достигна на Шумен да се класира на финалите при най-малките

Момчетата до 12 г. на БК Шумен се представиха достойно на зоналния турнир за класиране на финалите на републиканско първенство провел се на 12 и 13 май в Пловдив. Нашите момчета записаха две победи и две загуби, но това не бе достатъчно, за да заемем едно от първите две места, което дава право на участие във финалния турнир.

В първия мач от турнира Шумен се изправи срещу Перущица. Нашите момчета показаха отлични баскетболни умения от самото начало. Отлични бързи атаки и пробиви през защитата на Перущица позволиха на първата шуменска петица да натрупа солиден аванс. Втората петица на Шумен също доминираше през цялата втора част и разликата в полза на нашите момчета достигна 20 точки. През второто полувреме шуменци не върнаха газта и продължиха да доминират. Треньорът Янко Янков се възползва от факта, че разполага с балансирани петици и даде възможност на титулярите да отдъхнат, имайки предвид, че вторият мач за деня бе срещу силния отбор на ЦСКА. Шумен се поздрави с успех – 78:29.

Вторият мач от първия ден на турнира изправи Шумен срещу ЦСКА. Мачът започна равностойно и двата отбора си размениха серия от успешни атаки. До самия край на първата четвърт резултатът вървеше кош за кош. Втората петица на Шумен също успя да се противопостави на „червените“, които все пак се оттеглиха на полувремето с минимален актив, заради по-добрата си стрелба от игра. Третата четвърт също започна равностойно – Шумен отговори на добрите стрелби на ЦСКА с по-здрава защита и точки на бърза атака. След преполовяването на частта обаче младите „армейци“ също заиграха страхотно в защита и след като отбелязаха няколко коша на бърза атака, затвориха третата част с 8 точки преднина. Последната четвърт започна ужасно за Шумен, които допуснаха елементарни грешки в нападение, подарявайки топката на съперника, който вкара лесни точки на бърза атака. Разликата бързо се качи до 17 точки и до края срещата просто се доиграваше. ЦСКА спечели с 67:46.

Вторият ден бе решителен за класиране на Шумен. Първият мач за деня бе срещу Черноморец 2014 Бургас. Мачът не започна по най-добрия начин за шуменци, но за наша радост, момчетата бързо се окопитиха, спряха да допускат грешки и се върнаха в мача. Втората петица на Шумен пък тотално доминираше на съперника. Балансираните петици на нашите момчета им позволяваха да бележат точки чрез всички позиции, докато противника разполагаше са по едно-две момчета във всяка петица, които имаха добри умения и бележеха хубави кошове, но това не бе достатъчно. По-добрата игра в нападение за Шумен ни позволи да се оттеглим с аванс преди началото на второто полувреме. Третата четвърт започна отлично за нашите, които затвърдиха доброто си представяне от първата част. До края на срещата шуменци контролираха играта и се поздравихме с победа – 67:42.

Последният двубой за деня бе срещу домакините на турнира – Академик Пловдив, които предвидливо бяха направили програмата така, че първият им мач да е срещу Шумен, за когото това бе втора среща. Въпреки умората от мача с Черноморец нашите момчета се хвърлиха в битка от самото начало. Почти до самия край на първата четвърт шуменци се държаха равностойно, но серия от грешки позволи на Академик да вземе крехка преднина. Втората четвърт започна със силна игра на пловдивчани, които видимо разполагаха с добре научени баскетболисти, които знаеха какво да правят на игрището. Разликата започна да се трупа в полза на домакините. През второто полувреме първата петица на Шумен се опита да стопи преднината. Нашите се раздаваха в защита и след няколко откраднати топки и бързи атаки, разликата бе намалена до 10-на точки. За съжаление втората петица на Академик се оказа твърде силна за шуменската втора петица и след силна последна четвърт пловдивчани се поздравиха с победата 63:43.

До края на турнира трябва да се изиграят още две срещи – Академик Пловдив – ЦСКА и Перущица – Черномроец 2014, но единственото, което ще се реши в тях е кой ще заеме първото и кой четвъртото място. За младите шуменци остава да си вземат поуки, да тренират здраво през лятото и догодина да докажат, че имат сили и възможности да се класират за финалния турнир.