Момчета(12): Първият отбор с нови две победи в третия турнир от заключителния етап

Първият отбор на Шумен при момчетата до 12 години продължи с победите в заключителния етап на регион „Добруджа“. В третия турнир от етапа за разпределяне на местата от 1-во до 7-мо, малките шуменски баскетболисти записаха две победи на провелия се днес турнир в Търговище. Нашият тим се наложи над Стар баскет Варна с 43:25 и над Доростол Силистра с 48:36. С тези две победи шуменци се наредиха трети във временното класиране след абсолютния лидер Черно море Тича и Светкавица Търговище, с когото имаме равен брой точки.

Двубоят срещу Стар баскет изобщо не беше лек. Първите петици на двата отбора предложиха равностойна игра, като основният ни коз беше добрата игра в подкошието. Шумен спечели минималното първата част с 2 точки – 11:9. Втората четвърт бе също изключително изравнена, като защитата и на двата отбора бяха на ниво. Шумен спечели частта минимално с 6:5. Третата четвърт обаче бе изцяло в полза на шуменци. Нашият тим доминираше в подкошието като рядко позволявахме на варненци да стигат до лесни кошове от пробив. В нападение пък вкарахме по-голямата част от стрелбите си и след 17:3 си осигурихме спокойствие преди последните 10 минути. В последната част играта отново се изравни, мачът се движеше кош за кош, но това бе в полза на Шумен. Нашите момчета задържаха аванса си и спечелиха мача с 43:25.

Вторият двубой за деня ни изправи срещу традиционно неудобен съперник – Доростол Силистра. Първата петица на Шумен обаче не се притесни от настойчивата преса на силситренци и се оказа по-точния отбор в първата част. Спечелихме я с 18:11. Втората петица на Доростол извади по-силни оръжия и успя да спре успешните ни нападения. Момчетата от Силистра вкараха 2 точки повече и скъсиха изоставането си преди почивката до само 5 точки. През второто полувреме играта на първите петици бе доста по-равностойна, но Шумен отново показа малко по-точен мерник и след 14:12 влязохме в последната четвърт с преднина от 7 точки. Във финалните 10 минути от двубоя малките шуменски баскетболисти проявиха по-голям характер и желание за победа. След като взехме и последната част с 9:4 затворихме двубоя с двуцифрен аванс – 48:36.

Последният турнир от заключителния етап на първенството ще се проведе на 25 март в Русе. След като Черно море вече си осигури първото място в региона, то Светкавица и Шумен ще трябва да определят кой ще бъде отборът на второ място в „Добруджа“. Преди мачът със Светкавица, Шумен ще се изправи срещу домакините от Дунав Русе, а търговлии ще имат мач с Доростол.

снимка: архив на БК Шумен