Момчета(12) ПЪРВИ ОТБОР: Две загуби на домакинския турнир. Само две точки разделиха Шумен и Светкавица

Първият отбор на БК Шумен при момчетата до 12 г. не успя да запише победа на домакинския турнир, провел се днес в зала „Младост“. Това бе вторият и заключителен турнир в група А на регион „Добруджа“. Шумен загуби първият си мач от Черно море Тича с 27:82, а вторият двубой срещу Светкавица Търговище бе изключително оспорван до последната секунда, но Шумен отново пропусна да грабне победата и загуби с 60:62.

Първият двубой срещу Черно море започна с доминация на гостите от Варна, които отлично играеха в защита, а в нападение, гардовете на Тича бележеха лесни кошове, показвайки страхотни умения за 12-годишни баскетболисти. В средата на частта варненци вече бяха повели с 10 точки, когато Шумен започна също да бележи. За съжаление не успяхме да спрем отличното нападение на „моряците“ и частта завърши с 11 точки в тяхна полза 21:10. Втората четвърт бе изцяло в полза на Тича, които доминираха и в двете фази на играта, разликата стремглаво скочи над 20 точки. Второто полувреме започна с още по-добра игра на варненския тим, който освен отлична техника в нападение, бе много активен и в защита. Черно море спечели частта с 24:3 и си осигури победата преди последната част. В нея мачът се доиграваше, а целта на играчите и на двата отбора бе да докажат на треньорите си, че са напреднали технически в баскетболната игра. Крайният резултат 82:27 в полза на Черно море.

Вторият двубой на Шумен бе срещу местен противник – Светкавица Търговище. Мачът започна отлично за нашия тим и поведохме с 5:0. През първата четвърт двата отбора се бяха захапали здраво в защита и кошовете бяха рядкост. Момчетата от Търговище успяха да върнат два коша, но шуменци отново дръпнаха в края на частта и си осигуриха стабилна преднина от 8 точки, преди вторите петици да излязат на игрището. Втората четвърт се разви изцяло по вкуса на гостите. Гардът на Светкавица показа уникални качества в нападение – отличен дрибъл, крос-оувъри, безупречни поднасяния и дори тройки. Много бързо мачът се обърна и търговлии започнаха да трупат аванс. До края на първото полувреме преднината им достигна 7 точки – 29:22. Второто полувреме започна отново силно за Шумен. Стопихме преднината на гостите и дори поведохме минимално с 36:35. „Светкавиците“ обаче отговориха на нашата силна игра и след няколко поредни коша в тяхна полза си върнаха преднината от 7 точки. В края на третата част Шумен върна една точка от фаул и влезе в четвъртата част с 6 изоставане. В последната четвърт зрителите в зала „Младост“ станаха свидетели на уникален дуел между гардовете на Шумен и Светкавица. Тройки, бързи пробиви, точни стрелби, асистенции. Отлична игра и за двете момчета, а мачът се движеше кош за кош. В самия край на срещата Шумен успя с много здрава защита да намали изоставането си до 2 точки, но в последните 20 секунди гостите от Търговище съумяха да запазят топката и се поздравиха с успех 62:60.

Шумен завърши първата фаза на първенството в регион „Добруджа“ с 1 победа и 3 загуби, което го нареди на 4 място. На едно място пред нас с 2 победи и 2 загуби е Ънстопабъл Добрич. Светкавица останаха втори с 3 победи и 1 загуба, а Черно море Тича е безупречен с 4 победи от 4 мача. Единственият отбор след Шумен е Дунав 2007 Русе, който е с 4 загуби.

Първенството ще се поднови следващата година, а отборите ще си оспорват призовите места в нови два турнира.