Момчета(12): Шумен стартира участието си в заключителния етап с победа и загуба

Момчетата на Шумен до 12 години започнаха участието си в заключителния етап на регион „Добруджа“ за разпределение на местата от 1 до 7 със загуба и с победа. На днешния турнир провел се във Варна нашият тим отстъпи на най-силния в региона – Черно море Тича с 27:83. Във втория двубой срещу Ънстопабъл Добрич шуменските момчета показаха огромна воля за победа и спечелиха след продължение с 65:53. Шумен заема предпоследно място във временното класиране, но това е втория турнир в региона и нашите момчета са с два мача по-малко от лидерите.

Двубоят с Черно море започна повече от лошо за Шумен. Нашите момчета играеха изключително сковано и не успяваха да покажат истинските си възможности. Домакините от Черно море пък показаха най-доброто, на което се способни и след само 10 минути игра поведоха с 20 точки – 24:4. Вторите петици на двата отбора предложиха доста по-равностоен баскетбол. Шумен се справяше по-добре в защита и ограничи варненци до само 11 точки. Защитата на Тича обаче също бе на много високо ниво и шуменци отбелязаха само 8 точки. Първата варненска петица отново показа класата си в третата четвърт и след нова силна игра в нападение увеличи преднината на Черно море до 47 точки. Последната четвърт Шумен играеше без желание и логично разликата продължи да се качва в полза на Тича. Мачът завърши с убедителна победа за домакините – 83:27.

Вторият двубой изправи Шумен срещу Ънстопабъл Добрич. Първите петици на двата отбора изиграха изключително равностойна първа четвърт, в която защитата доминираше и която подсказа, че мачът до самия си край ще е на кантар. Шумен все пак спечели първата част с 10:9. Втората петица на Шумен отново влезе ударно в мача и след първите 3 минути на втората четвърт увеличихме преднината си до 7 точки. Добрата игра в нападение продължи до края на частта и успяхме да удържим преднината от 7 точки преди почивката. Третата четвърт отново предложи равностойна игра, като този път един кош в повече вкараха момчетата от Добрич. Последната част Шумен отново стартира добре и поддържаше преднина от 7 точки, но шуменските момчета се поумориха и започнаха да правят ненужни нарушения. Ънстопабъл рано влезе в бонус и започна да вкарва своите точки от наказателната линия. В последната минута шуменци пропуснаха да решат мача след изгодни позиции за стрелба и пропуски, а момчетата от Ънстопабъл си изработиха фаулове и изравниха резултата, а мача влезе в продължение. В продължението шуменци излязоха като лъвове – раздаваха се за всяка топка, в защита бяха захапали противника и не му даваха никакви възможности за лесни стрелби. В нападение пък се възползвахме от грешките на противника и след поредица от бързи атаки си осигурихме аванс от 12 точки, при който затворихме и мача – 65:53 за Шумен.

Следващият турнир от заключителния етап в тази възрастова група ще се проведе в Търговище на 04.03.2020 г. Съперници на Шумен там ще са отборите Доростол Силистра и Стар Баскет Варна.