Момчетата(13): Шумен започна ударно в заключителния етап на „Добруджа и Загоре“

Момчетата на Шумен до 13 г. започнаха участието си в заключителния етап от 1 до 7 място на регион „Добруджа и Загоре“ с две важни победи. На първия турнир от този етап, провел се вчера в Търговище, нашият тим се наложи над Дунав 2007 Русе с 59:42 и над Черно море Тича с 48:36. С тези два успеха Шумен поведе във временното класиране на региона.

Първият двубой за деня бе срещу отбора на Дунав 2007. Русенци влязоха плахо в мача и момчетата на Шумен се възползваха. Нашата първа петица изигра отлична първа четвърт в нападение, вкарвайки голяма част от изстрелите си. Дунав също показа добра стрелба, но шуменци надстреляха противника и спечелиха частта с 19:12. Втората шуменска петица продължи с добрата игра в нападение. Шумен вкара 18 точки срещу едва 9 на противника и се оттеглихме на почивка с аванс от 16 точки – 37:21. През второто полувреме Дунав предложиха по-добра игра в защита. Шуменци също не даваха голям шанс на противника да намали изоставането си, но това все пак се случи и русенци стопиха 3 точки от аванса ни. В Четвъртата част нашите баскетболисти затвориха мача с отлична игра в защита. Позволихме на противника да вкара едва 8 точки, докато ние вкарахме 12 и взехме първа победа в заключителния етап.

Вторият мач бе срещу още по-сериозен противник – Черно море Тича. Варненският отбор, който е фаворит във всички възрастови групи за първото място, излезе на терена с голямо самочувствие, което бе подплатено и с добра игра през първата четвърт. Първата петица на Тича надигра шуменската първа петица с 15:10. През втората четвърт обаче нещата се обърнаха на 180 градуса. С невероятно себераздаване в защита шуменските баскетболисти бързо стопиха изоставането си и до края на първото полувреме поведоха в резултата с 4 точки – 25:21 за Шумен. В третата четвърт Черно море също се хвърли в здрава защита. И двата отбора се бяха захапали здраво и почти не позволяваха да се стига до кош. Резултатът – 8:3 за варненци, недвусмислено подсказва за отличните защити в тази четвърт. Тича отново излезе начело преди последните 10 минути със само точка преднина. Четвъртата част обаче показа, че шуменските баскетболисти имат много силен характер и воля за победа. Нашият тим продължи да налага добра защита, като в същото време нападението ни работеше на максимални обороти и вкарвахме почти всички възможности за кош. Шумен спечели последната четвърт с 20:7, а с това и мача – 48:36.

В следващия турнир от този етап, който ще се проведе на 10 април в Стара Загора, Шумен ще почива. Момчетата ни ще участват на третия турнир, който е планиран за 24 април в Бургас, а противници там ще са тимовете на Делфин Бургас и Тунджа Ямбол.

Снимка: архив БК Шумен.